Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Διπλασιασμός στη χρήση κοκαΐνης την εορταστική περίοδο

Η ανάλυση λυμάτων στην Αττική δείχνει διπλασιασμό στη χρήση κοκαΐνης, ενώ τα κρούσματα ιώσεων παραμένουν χαμηλά λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.
Διπλάσια χρήση κοκαΐνης καταγράφηκε και φέτος κατά την εορταστική περίοδο στην Περιφέρεια Αττικής, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα ανάλυσης των λυμάτων.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως η κατανάλωση διεγερτικών ουσιών, όπως κοκαΐνη και έκσταση, αυξάνεται συστηματικά κατά τις γιορτές.
«Η μέση χρήση κοκαΐνης είναι περίπου 1,2 με 1,5 κιλά την ημέρα, αλλά τα Χριστούγεννα φτάνει τα 2,5 κιλά την ημέρα», ανέφερε.
Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως από το 2020 έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη διακίνηση της κοκαΐνης, κάνοντάς την πιο προσβάσιμη, παρά το υψηλό της κόστος. «Αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την Covid, αλλά τελικά δεν φάνηκε να οφείλεται σε αυτό», τόνισε.
Σταθερή πτώση των ιώσεων
Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη φετινή κατάσταση με τις ιώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Ο κορονοϊός είναι 4 έως 6 φορές κάτω από τα περσινά επίπεδα, η γρίπη 10 φορές κάτω και ο RSV 15 φορές κάτω», δήλωσε.
Η πτώση αυτή αποδίδεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, ο κ. Θωμαΐδης προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω του εορταστικού συνωστισμού.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κρατείστε την ευπρέπεια και τον πολιτισμό στα σχόλιά σας. Οποιοδήποτε σχόλιο αναφέρεται σε ονόματα και καταφέρεται προσωπικά προσβάλλοντας ή θίγοντας προσωπικότητες και συνειδήσεις, δεν θα αναρτάται αν δεν είναι επώνυμο, κι αυτό μετά από τον απαραίτητο έλεγχο. Ευχαριστώ.