Κυριακή 4 Μαΐου 2025

Λεηλασία με ονοματεπώνυμο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Πίσω από τους οξύτατους διαλόγους μεταξύ Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη στη Βουλή κρύβεται το πλιάτσικο της ΕΒΖ από τον «επενδυτή» που εμφανίστηκε ως «σωτήρας» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ● Η τραγική ιστορία των εργοστασίων σε Σέρρες και Πλατύ μέσα από τον βίο και την πολιτεία του Λούκας Φέκερ, του Χρήστου Καραθανάση, του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης
Τα «γαλλικά» που αντάλλαξαν μέσα στη βδομάδα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης λειτούργησαν σαν το κράνος του Πλούτωνα: έκαναν αόρατα τα ουσιαστικά ζητήματα που τέθηκαν στον διάλογο. Σταχυολογούμε λοιπόν μερικά σημεία από όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ):
Πολάκης: Θα μας πει για παντελόνια ο Γεωργιάδης, που έχει βρίσει από Καραμανλή μέχρι Σαμαρά και μετά τους γλείφει; Εδωσες σε έναν λήσταρχο το εργοστάσιο (ζάχαρης), το ξετίναξε και τώρα κάνεις ότι δεν ξέρεις. Πούλησε τη ζάχαρη που είχε μέσα.
Γεωργιάδης: Κάναμε μια διαδικασία και βρέθηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής. Τα εργοστάσια ανήκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν χαρίσαμε τίποτα. Ομως, μια και το λέτε, για να δούμε ποιος ήταν ο επενδυτής που είχε βρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ένας Ολλανδός, που όταν τον συνάντησα, από τη δεύτερη συνάντηση που είχαμε κατάλαβα ότι δεν είχε μαντίλι για να κλάψει καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει μια επιταγή ύψους 30.000 ευρώ! Τόσο σοβαρός ήταν! Σήμερα αυτός ο επενδυτής είναι στη φυλακή για φόνο. Και ο Πολάκης σήμερα έχει τα μούτρα να έρθει στη Βουλή να μας κάνει υποδείξεις.
Πολάκης: Πούλησε ό,τι υπήρχε μέσα στο εργοστάσιο, ναι ή όχι;
Γεωργιάδης: Δεν είναι δική μου δουλειά…
Πολάκης: Α, δεν είναι δική σου δουλειά…
Το σταυρόλεξο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας τον Μάρτιο 2019 | EUROKINISSI
Επειδή η «Εφ.Συν.» έχει παρακολουθήσει το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) όσο λίγοι, είπαμε να βοηθήσουμε αναγνώστες/στριες με τις λέξεις-κλειδιά των δύο ανδρών. Ποιος ήταν ο Λούκας Φέκερ, που δεν ήταν Ολλανδός, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, αλλά Ελβετός; Τι συνέβη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ήταν ο Χρήστος Καραθανάσης; Τι συνέβη την εξαετία της Ν.Δ. στην ΕΒΖ; Ποιος και γιατί λεηλάτησε το εργοστάσιο στο Πλατύ; Σε ποιον ανήκε η ΕΒΖ όταν ο Αδωνις παραχωρούσε το εργοστάσιο στον Καραθανάση;

Το σταυρόλεξο που προκύπτει είναι για υπομονετικούς λύτες. Για δώρο τούς δίνουμε και μια «ξεχασμένη» δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος περιχαρής μιλά στις 10/11/2019 στον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Και θέλω επίσης να τονίσω ότι λύθηκε το ζήτημα της ζάχαρης την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν φέτος και του χρόνου και για πρώτη φορά υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας για το πώς μια χρεοκοπημένη επιχείρηση μπορεί να αναβιώσει και να κρατήσει ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα…».
Αυτιάς: «Αυτά ο Γεωργιάδης τα έχει στο χέρι του;».
Μητσοτάκης: «Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης».
Είναι όντως μια αξιομνημόνευτη πρωτοβουλία που δεν μπορεί να επαναληφθεί διότι η ΕΒΖ έκλεισε και πλιατσικολογήθηκε!
Ο «λευκός ιππότης»
Ο Λούκας Φέκερ ήταν ο ίλαρχος των «επενδυτών» που είχαν καλπάσει στους κάμπους της Ημαθίας, των Σερρών και της Ορεστιάδας τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας τη διαχείριση της ΕΒΖ. Πριν συλληφθεί στις 5 Αυγούστου 2020 στη Βόρεια Μακεδονία ως ηθικός αυτουργός για τον φόνο ενός Ολλανδού επιχειρηματία, ο Φέκερ είχε πουλήσει επιτυχώς δεσμίδες και τόνους από… φούμαρα στην ελληνική κυβέρνηση και σε αγρότες της Ημαθίας και των Σερρών.
Είχε εμφανιστεί την άνοιξη του 2018 και δημόσια έγινε γνωστός ως ο επικείμενος στρατηγικός επενδυτής και σωτήρας της ΕΒΖ. Ως ο άνθρωπος που είχε προχωρημένες συνομιλίες με τη διοίκηση της ΕΒΖ και συμβούλους της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς. Με εμφάνιση, σοβαρότητα και ψυχρότητα γιάπη της δεκαετίας του ’90, ο Φέκερ μοίραζε συγκρατημένα χαμόγελα και βιογραφικό για το οποίο ακόμη υπάρχουν σκιές για τη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία του, «Innovation Brain»(!), που είχε έδρα το Λονδίνο, διαλαλούσε ότι αναδιάρθρωνε προβληματικές επιχειρήσεις, μόνο που… δεν φαινόταν πουθενά να είχε αναδιαρθρώσει έστω και μία!
Κι όμως, ενθουσιώδη δημοσιεύματα έλεγαν ότι ο «σωτήρας» της ΕΒΖ έδινε αρχικά 6 εκατομμύρια για άμεσες ανάγκες της Βιομηχανίας, ενώ η πρότασή του για εξαγορά της εταιρείας έφτανε μέχρι και τα 100 εκατομμύρια! Μέχρι και έγγραφο προθέσεων για απόκτηση της ΕΒΖ υπέγραφε τον Αύγουστο του 2018 -ήταν η πρώτη δόση από… τα φούμαρα- οπότε του δώσανε και γραφείο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Πλατύ. Οσο γρήγορα μοιράζονται, τόσο γρήγορα εξαερώνονται τα φούμαρα (ενδεικτικά: «Εφ.Συν.», 11.10.2018 «Κώλυμα στο παρά πέντε της πώλησης της ΕΒΖ»).
Οσο εύκολα σκορπούσε λεφτά ο Φέκερ, τόσο εύκολα τα εξαφάνιζε. Τα δημοσιεύματα παλινωδούσαν με χαρακτηριστική ευκολία. Με την κυβέρνηση να πελαγοδρομεί κινούμενη μέσα στη σκόνη που σήκωναν και άλλοι «διεθνείς καβαλάρηδες»-δήθεν σωτήρες, κι ενώ η ΕΒΖ τελεί υπό κατάληψη, ο Φέκερ επανεμφανίζεται επικεφαλής μιας ίλης… τευτλοπαραγωγών και εταιρειών και fund που θα έδιναν δήθεν χρήματα με τη σέσουλα.
Μόλις που γλιτώσαμε από την αυτοδιαχείριση με… ξένο κεφάλαιο! Φυσικά, μόνο αστεία δεν ήταν τα πράγματα καθώς, όπως αποδεικνύεται, ο Φέκερ νοιαζόταν μόνο για τα διαμάντια της ΕΒΖ. Δηλαδή τα δύο εργοστάσιά της στη Σερβία (αχ, πόσοι και πόσοι δεν νοιάζονται… άδολα, μέχρι και σήμερα, γι’ αυτά τα εργοστάσια). Σε εκείνη τη φάση, πανικόβλητη πλέον η τότε κυβέρνηση διέδωσε μέχρι και ότι ο Φέκερ κατέθεσε proof of funds και έχει και την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς. Φυσικά όλα αυτά αποδείχτηκαν αυτό που ήταν: φούμαρα!
Τα φούμαρα
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Πλατύ, με τον Χρ. Καραθανάση, Νοέμβριος 2019
Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση έχει αλλάξει και ένα από τα πρώτα καυτά ζητήματα που διαχειρίζεται ο νέος «σωτήρας», ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, είναι η σωτηρία της ΕΒΖ, οπότε τον Οκτώβριο γίνεται γνωστό ότι η κυβέρνηση για να σώσει την ΕΒΖ θα νοικιάσει τα εργοστάσια σε Πλατύ και Σέρρες. Προστρέχουν να σώσουν ξανά την ΕΒΖ με προτάσεις: η Innovation Brain του Φέκερ, η Royal Sugar (σήμερα Αθηναϊκή Ζαχαροποιία), εταιρεία εισαγωγής ζάχαρης του Χρήστου Καραθανάση, και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 5 Νοεμβρίου μαθαίνουμε ότι κέρδισε η Royal Sugar του Καραθανάση διαμέσου της Συνεταιριστικής Τράπεζας (ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου ήταν τότε πρόεδρος της τράπεζας, πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, που φέρεται με το πόρισμα Βουρλιώτη να έχει εμπλακεί με τον κ. Καραθανάση σε υπόθεση με εταιρείες-φαντάσματα και εικονικά τιμολόγια τύπου «καρουζέλ» από τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο 35 εκατομμύρια ευρώ!).
Η νέα κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ξεμπερδεύει με τα φούμαρα και επέλεγε… την ολοκληρωτική καταστροφή της ΕΒΖ, απλώς τότε τη βάφτιζε «σωτηρία» και με πανηγύρια για το «τέλος του κρατισμού» ζητούσε από τους αγρότες να πανηγυρίσουν μαζί της.
Ο Χρ. Καραθανάσης
Η ανάθεση «σωτηρίας» -της απαλλαγής από τον κρατισμό- της ΕΒΖ στον Χρήστο Καραθανάση συνιστά αυτοτελές «επιχειρηματικό έπος» γραμμένο από τη Ν.Δ. και τον κ. Γεωργιάδη, το οποίο αναγκαστικά θα διηγηθούμε εν συντομία. Οταν το 2019 η διοίκηση της ΕΒΖ (η ίδια ακριβώς από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα!) και η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλαν σχέδιο «εξυγίανσης», στη σελίδα 16 του σχεδίου υπήρχε αναφορά ότι η εταιρεία του κ. Καραθανάση χρωστούσε στην ΕΒΖ 1.722.806 ευρώ από το 2017 και η υπόθεση ήταν στα δικαστήρια.
Μάλιστα η διοίκηση της ΕΒΖ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «αήθη επίθεση σε βάρος της», για «αποικιοκρατικής λογικής επιχειρηματικές απαιτήσεις» και «επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος των καλλιεργητών». Σιγά το πρόβλημα! Στα χρόνια της Ν.Δ. αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα πιο φυσιολογικό από το να παραδίδεις μια εταιρεία μεγέθους ΕΒΖ σε κάποιον που της χρωστάει λεφτά (μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει, έστω ένας… υπουργός, τι έγινε με τα λεφτά αυτά;).
Το «αγκάθι» έβγαλε ο υπουργός, όπως τουλάχιστον είχε δηλώσει ο κ. Χατζηδημητρίου, όταν έλεγε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως «ο Αδωνις Γεωργιάδης πήρε την ευθύνη του χρέους 100% επάνω του, αναλαμβάνοντας να καλύψει τη διοίκηση». Αυτή η στάση βοήθησε τη διοίκηση της ΕΒΖ να ξεχάσει όσα κατήγγελλε η ίδια.
Στις 5 Νοεμβρίου 2019 υπογράφεται η εκμίσθωση των εγκαταστάσεων στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες στη Royal Sugar του κ. Καραθανάση. Πληροφορίες τον θέλουν να εγκαθίσταται στα εργοστάσια ενώ ακόμη ήταν μέσα οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που είχαν διαμαρτυρηθεί γιατί πριν από την επίσημη παράδοση-παραλαβή δεν είχε προηγηθεί αναλυτική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που παραδίδονταν.
Η αποθήκη
Φυσικά, αυτό ήταν τόσο σοβαρό που η διοίκηση της ΕΒΖ προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό να παραδώσει αυτή τα εργοστάσια, η οποία όμως δήλωσε τελικά ανίκανη να εκτελέσει τέτοιο μεγάλο έργο. Φυσικά, τη λύση ξαναέδωσε ο κ. Γεωργιάδης αφού, σύμφωνα με επινίκια δημοσιεύματα στις 17/12/2019, «σε σύσκεψη στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη αποφασίστηκε να γίνει με κάθε επιφύλαξη η παράδοση-παραλαβή των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Royal Sugar».

Παρά τις «επιφυλάξεις» της όμως η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα και μάλιστα άμεσα. Ενώ μίσθωνε τα εργοστάσια για να τα «σώσει», έστελνε τους τευτλοπαραγωγούς «στην Κουμουνδούρου» για τα τεύτλα της χρονιάς. Πόσο νομίζετε όμως ότι απέχει η μία χρονιά από την επόμενη;
Τόσο δα, όσο χρειάστηκε ο «επενδυτής» να ανακοινώσει την επόμενη χρονιά, στις 20/2/2020, ότι δεν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο Πλατέος, ότι θα το κάνει… αποθήκη για τη ζάχαρη που εισάγει. Στα εργοστάσια πολύ απλά δεν παρήχθη ποτέ ούτε ένας κόκκος ζάχαρης, ο «επενδυτής» δεν πλήρωνε ούτε τα δημοτικά τέλη (είχαν φτάσει μέχρι τις 300.000 ευρώ).
Οι διαδοχικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το μισθωτήριο (22.2.2020, «ΕΒΖ: “τρύπιο” μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον») και οι πρώτες αναφορές ότι συντελείται πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις στο Πλατύ έφεραν το θέμα στη Βουλή. Οι τευτλοπαραγωγοί δεν έδωσαν ούτε ένα τεύτλο στον «επενδυτή», αλλά τελικά «σιωπούν» με τις ενισχύσεις που τους δίνει ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τότε. Στις 15/9/2020 κάποιοι επιτέλους μιλάνε με ονόματα.
Με επιστολή-καταγγελία του συλλόγου εποχικού προσωπικού του εργοστασίου Πλατέος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο «επενδυτής» καταγγέλλεται για πλιάτσικο στο εργοστάσιο Πλατέος. Ο λαλίστατος κατά τα άλλα πρωθυπουργός σιωπά (μέχρι σήμερα)!
Η μεταποίηση
Στις 31/1/2023 η Δίωξη Οργανωμένου Οικονομικού Εγκλήματος εισβάλλει στο εργοστάσιο Πλατέος και διαπιστώνει την ανυπολόγιστη καταστροφή. Τα στοιχεία αποτυπώνονται σε διαδοχικά συγκλονιστικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (2.2.23 «Οργανωμένο Εγκλημα στη Ζάχαρη – Μυστική Επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στις εγκαταστάσεις στο Πλατύ – Διαπιστώθηκε η αφαίρεση σχεδόν όλου του εξοπλισμού, αξίας πολλών εκατομμυρίων»). Το εργοστάσιο των Σερρών σώζεται από την ίδια τύχη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πιεσμένη η διοίκηση της ΕΒΖ κηρύσσει έκπτωτο τον «επενδυτή».
Και, όχι, δεν τελειώνει εδώ η αφήγηση, προσωρινά απλώς διακόπτεται, πάνω στο τελευταίο επεισόδιο κατά το οποίο πληροφορηθήκαμε («Εφ.Συν.», 28.4.2025 «Η κυβέρνηση βάζει... ζάχαρη στο παντεσπάνι των ιδιωτών») ότι με αλλαγή στην ΚΑΠ θα ενισχυθεί όχι η παραγωγή ζάχαρης αλλά… η μεταποίηση και εμπορία εισαγόμενης ζάχαρης, δηλαδή ο κ. Καραθανάσης! «Τώρα θέλουν να τον επιχορηγήσουν και πάλι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κρατείστε την ευπρέπεια και τον πολιτισμό στα σχόλιά σας. Οποιοδήποτε σχόλιο αναφέρεται σε ονόματα και καταφέρεται προσωπικά προσβάλλοντας ή θίγοντας προσωπικότητες και συνειδήσεις, δεν θα αναρτάται αν δεν είναι επώνυμο, κι αυτό μετά από τον απαραίτητο έλεγχο. Ευχαριστώ.