Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Και η υπερβολική ευτυχία μας ραγίζει την καρδιά

Ολοι γνωρίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο εξαιτίας υπερβολικού άγχους ή οδύνης. Στις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα επεισόδια θα πρέπει τώρα να προστεθεί και η υπερβολική χαρά.
Αυτό υποστηρίζει εκτενής ιατρική έρευνα που έγινε στην Ελβετία και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση του συνδρόμου της «ραγισμένης καρδιάς» ή «συνδρόμου τακοτσούμπο». Το σύνδρομο τακοτσούμπο (takotsubo cardiomyopathy) ανακαλύφθηκε από Ιάπωνες γιατρούς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Τακοτσούμπο» στα ιαπωνικά σημαίνει «παγίδα για χταπόδι».
Το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι επειδή η αριστερή κοιλία της καρδιάς διογκώνεται στο κάτω άκρο ενώ το πάνω παραμένει στενό, ένα σχήμα της καρδιακής κοιλότητας που θυμίζει την παγίδα που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες ψαράδες για να πιάνουν χταπόδια.
Τα έντονα συναισθηματικά σοκ -π.χ. το υπερβολικό άγχος ή μια μεγάλη οδύνη- προκαλούν ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος και δύσπνοια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταλήγουν σε καρδιακό επεισόδιο.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «The European Heart Journal», οι γιατροί στη Ζυρίχη ανέλυσαν λεπτομερώς 1.750 περιπτώσεις καρδιομυοπάθειας από σύνδρομο τακοτσούμπο (TTS).
Από αυτές διέκριναν 485 βεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών από διάφορες χώρες οι οποίοι έπαθαν ανακοπή από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς ή TTS.
Η πλειονότητα, το 96%, οφειλόταν σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, ένα 4% όμως οφειλόταν απρόσμενα σε πολύ ευχάριστα γεγονότα: η απόκτηση εγγονιού, ο γάμος ενός παιδιού, η συνάντηση με ένα από καιρό χαμένο αλλά πολύ φιλικό πρόσωπο, η νίκη της αθλητικής ομάδας, νίκη σε τυχερό παιχνίδι κ.ο.κ.
Για να το διαφοροποιήσουν από το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς», που προκαλείται από οδυνηρά αίτια, οι ειδικοί κάνουν λόγο για το σύνδρομο της «ευτυχισμένης καρδιάς», για εκείνες δηλαδή τις περιπτώσεις καρδιακών επεισοδίων που οφείλονται σε υπερβολικά ευχάριστα γεγονότα.
Πρόκειται για δύο σχετικά σπάνια σύνδρομα στα οποία έχουν επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια την έρευνά τους στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης οι καρδιολόγοι Christian Templin και Jelena Ghadri, οι οποίοι συνυπογράφουν το άρθρο.
Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι το σύνδρομο της «ευτυχισμένης καρδιάς» πλήττει κυρίως τις γυναίκες που έχουν περάσει την κλιμακτήριο.
Η έρευνα αυτή δείχνει σαφώς ότι οι παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο τοκοτσούμπο (TTS) είναι περισσότεροι απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και δεν είναι μόνο αρνητικοί, όπως στην περίπτωση του συνδρόμου της «ραγισμένης καρδιάς».
Η ασθένεια μπορεί να προκύψει και από ευχάριστα θετικά συναισθήματα.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Christian Templin: «Πιστεύουμε ότι το σύνδρομο τακοτσούμπο (TTS) αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα ασθένειας που πυροδοτείται από έναν μηχανισμό αμφίδρομης ανάδρασης (feedback), στον οποίο εμπλέκονται μια σειρά από παράγοντες: ψυχολογικά και σωματικά ερεθίσματα, ο εγκέφαλος και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τόσο τα πολύ θλιβερά όσο και τα πολύ ευχάριστα συμβάντα που καταλήγουν στο σύνδρομο, μολονότι διαφέρουν εγγενώς μεταξύ τους, ενδέχεται να υφίστανται επεξεργασία από τα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα».
Οι επιστήμονες στην Ελβετία ήδη προγραμματίζουν τον επόμενο κύκλο ερευνών που θα εστιάσει στην κατανόηση των αμφίδρομων διασυνδέσεων μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: