Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κτηματολόγιο χωρίς ρευστό γίνεται;

Εως την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Πάνος Σκουρλέτης για το μέλλον του διαγωνισμού που σέρνεται από τα τέλη του 2013 και αφορά την καταγραφή 16 εκατ. δικαιωμάτων επί των ακινήτων, με την προώθηση του Κτηματολογίου στο υπολειπόμενο 62% της χώρας.
Το αντικείμενο είχε χωριστεί σε 28 μελέτες, με αρχικό προϋπολογισμό 803 εκατ. ευρώ.
Σε έξι περιπτώσεις δόθηκαν εκπτώσεις 20%-35%, αλλά στις υπόλοιπες 22 διαμορφώθηκαν γύρω στο 1,5%.
Η εικόνα αυτή προκάλεσε εμπλοκές, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει παρεμβάσεις από φορείς των μηχανικών (ΤΕΕ, σύλλογοι τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών κ.λπ.) που ζητούν να προχωρήσει και να μην ακυρωθεί η διαδικασία και να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους.
Παραβλέπουν όμως ότι βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων για την υλοποίηση του έργου, παρά το γεγονός ότι έγινε επαναπροσδιορισμός του κοστολόγιου και διαμορφώθηκε στα 572 εκατ. ευρώ.
Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ περίπου 114 εκατ. ευρώ, ποσό ανεπαρκές για το ξεκίνημα του έργου, το οποίο επιπλέον δεν έφτασε ποτέ στα ταμεία της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου.
Στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 τα σχετικά κονδύλια «ψαλιδίστηκαν» και οι διαθέσιμοι πόροι μειώθηκαν στα 87 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την έναρξη του έργου.
«Πλασματικό» χρήμα
Στα χαρτιά, το Κτηματολόγιο διαθέτει περίπου 240 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν το 2009 από το «χαράτσι» των 35 ευρώ που είχαν καταβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 μεγάλους δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Αθήνα.
Στην πραγματικότητα, το κονδύλι είναι δεσμευμένο εδώ και χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπολογίζεται στο περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα».
Από τις νέες εγγραφές υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν πολύ λιγότερα, περίπου 100 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι έχουν απομείνει κυρίως αγροτικές περιοχές με πολύ λιγότερα δικαιώματα επί των ακινήτων.
Το Κτηματολόγιο δεν έχει τυχαία χαρακτηριστεί «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα».
Αποτελεί βασικό εργαλείο για την αποκάλυψη της καταπατημένης δημόσιας περιουσίας και την εκπόνηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες και τη χάραξη των αιγιαλών που επίσης καρκινοβατούν.
Κονδύλια θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τη συνέχιση του έργου, δεδομένου ότι από το 2001 οι Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει τη χρηματοδότησή του από κοινοτικά προγράμματα, με πάτημα τις υπερβάσεις που είχαν γίνει στο πρώτο πακέτο των κτηματογραφήσεων.
Η χώρα μας είχε υποχρεωθεί να επιστρέψει το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων, που έφταναν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις δέχθηκε τη χρηματοδότηση μόνο των υποστηρικτικών εργασιών στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ψηφιακής Σύγκλισης.
Μεγάλες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις, αφού εκκρεμεί ακόμη η καταβολή του «κτηματόσημου» για τις πρώτες καταγραφές του 1996. Υπόχρεοι είναι αυτοί που είχαν υποβάλει την αρχική δήλωση, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αλλάξει μέσα σε αυτή την εικοσαετία, λόγω μεταβίβασης του ακινήτου ή θανάτου του ιδιοκτήτη.
Για λόγους πολιτικού κόστους δεν έχουν ενεργοποιηθεί επίσης τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
Υπάρχουν σκέψεις να υποβληθούν μέσω διαδικτύου οι νέες δηλώσεις, όταν ξεπαγώσει το έργο, για να μειωθεί το κόστος του.
Η δυνατότητα θα διευκολυνθεί, αν προηγηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και συνδεθεί με το Taxis του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: