Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ποντάρουν στα ασημικά του κράτους

Στα ασημικά του κράτους και την αναγκαστική εκποίηση θυγατρικών από τις τράπεζες ποντάρουν φέτος επενδυτές, σύμβουλοι και κερδοσκόποι για την αναθέρμανση των παγωμένων επιχειρηματικών deals στην Ελλάδα.
Η χρονιά προβλέπεται εξόχως «παραγωγική» σε εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, με τη διαφορά ότι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι υποδομές της χώρας βρίσκονται στη θέση του εξαγοραζόμενου, η οικονομία οδηγείται σε περαιτέρω «αφελληνισμό» και η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό αποδυναμώνεται.
Η Price Waterhouse Coopers εκτιμά ότι η αξία των deals θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, γίνεται λόγος για πενταπλασιασμό των εξαγορών σε σχέση με πέρυσι που η αξία των συμφωνιών περιορίστηκε σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η αρχική φόρα κόπηκε από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα και το οικονομικό σοκ των capital controls.
● Οι τράπεζες θα συνεχίσουν, σύμφωνα με την PwC να εκποιούν τις θυγατρικές τους και συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της Finansbank προς 2,75 δισ. ευρώ στην Qatar National Bank, οι εξαγορές στον κλάδο πιθανόν θα ξεπεράσουν τα 3,3 δισ. ευρώ,
● Οι ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα επιταχυνθούν, με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel και την εκχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco, να αποφέρουν περίπου 2 δισ. ευρώ,
● Στην αγορά ακινήτων φέτος αναμένεται να κλείσει η πώληση της συμμετοχής στην Αστήρ Παλλάς (90,17%) από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, που θα αποφέρει συνολικό τίμημα 400 εκατ. ευρώ,
● Στον τουριστικό κλάδο επίκειται η συγχώνευση των ξενοδοχειακών εταιρειών Sani Resort και Ikos Resorts, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο Oaktree Capital Management,
● Στη βιομηχανία αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί η εξαγορά της δραστηριότητας υαλουργίας και πλαστικών κιβωτίων στη Νιγηρία από τη Frigoglass,
● Στις τηλεπικοινωνίες επίσης παραμένει πιθανή η εξαγορά της Forthnet από τη Wind και τη Vodafone Hellas.
Παρουσιάζοντας την ετήσια μελέτη «Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα», ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος, επισήμανε ότι το επενδυτικό περιβάλλον έχει αρχίσει να βελτιώνεται στην Ελλάδα, ωστόσο οι θετικές προοπτικές του 2016 απειλούνται από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την περιορισμένη πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες όπου η επιστροφή καταθέσεων δεν γίνεται με τους ρυθμούς που είχαν εκτιμηθεί.
Ο ίδιος είπε ότι για τους ξένους επενδυτές «το θέμα Grexit έχει φύγει πλέον εντελώς από το τραπέζι και κανείς δεν το συζητά» και, παρότι ο κίνδυνος χώρας είναι μηδενικός, παραμένει σε υψηλά επίπεδα το «ρίσκο αγοράς» και το «ρίσκο της δραστηριότητας» στην Ελλάδα.
Υπό το πρίσμα αυτό, η PwC εκτιμά πως ενώ οι προϋποθέσεις βελτίωσης είναι πλέον σημαντικότερες από όσο στο πρόσφατο παρελθόν, η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι χαμηλή, η ύφεση θα παραμείνει και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να διατηρηθούν περισσότερο σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άρση των capital controls έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις επενδύσεις αλλά συνολικά στην οικονομία όπως υποστηρίζει η PwC, καθώς, χωρίς την απελευθέρωση των δόσεων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζεται για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών στον ιδιωτικό τομέα, η οικονομία θα κινδυνεύσει από έλλειψη ρευστότητας.
Τα deals του 2015
Στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2012 υποχώρησε η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων την περσινή χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Price Waterhouse Cooper, το 2015 υλοποιήθηκαν συνολικά 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία των συναλλαγών να μειώνεται κατά 30% σε 47 εκατ. ευρώ.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα deals του 2015 που αντιπροσωπεύουν το 76% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορούν τις εξαγορές: της Φαρματέν από την BC Partners έναντι 470 εκατ. ευρώ, της Eurolife από τη Fairfax προς 316 εκατ. ευρώ, της Piraeus Bank Egypt από την Al Ahli Bank of Kuwait έναντι 139,8 εκατ. ευρώ και της Nautilus Offshore Services από την Ocean Rig για 105,7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: