Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Το ασφαλιστικό προ των πυλών. Εμείς;

Ας το παραδεχτούμε: Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, και τα ψέματα τελείωσαν. Δεν υπάρχουν ούτε «αριστερά μνημόνια», ούτε «μνημόνια με ανθρώπινο πρόσωπο», τα μνημόνια έρχονται μαζί με την πολιτική τους, που είναι μία και μοναδική: την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι αδύναμοι, να εξαφανιστεί οτιδήποτε δημόσιο και να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Το ίδιο έγινε σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα (από το ΔΝΤ και τους «φίλους» του). Το ίδιο γίνεται και σήμερα: Η κυβέρνηση που ανακεφαλαιοποίησε (ξανά!) με σκανδαλώδη τρόπο τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες, με χασούρα 30 δισ. ευρώ για το δημόσιο (δηλ. για όλους μας), τώρα μας λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν και πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Αν όμως ήταν ιδιωτικές τράπεζες θα τα έσωζαν, έτσι δεν είναι;
Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, όπως και οι προηγούμενες! Έχουμε ήδη φορτωθεί (από το καλοκαίρι) 40 χρόνια εργασίας –θα υπάρχουν δηλαδή νηπιαγωγοί 67 ετών και νοσηλεύτριες 70 χρονών στο μελλοντικό δημόσιο. Έχουμε φορτωθεί τη ρετσινιά ότι «πήραμε αύξηση» ως δημόσιοι υπάλληλοι, όταν για το 60% προβλέπεται μείωση του βασικού μισθού (που θα μετρήσει και στη σύνταξη) και για το υπόλοιπο 40% είτε στασιμότητα είτε αύξηση έως το… ιλιγγιώδες ποσό των 20 ευρώ –που κι αυτό θα εξανεμιστεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Και τώρα θα φορτωθούμε επιπλέον μειώσεις των συντάξεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της περίθαλψης.
Ψέμα Νο 1: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις αφού έχει ήδη εγγραφεί στον ψηφισμένο προϋπολογισμό του 2016 η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ.
Ψέμα Νο 2: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις για τους συνταξιούχους, μέχρι 31/12/2015
Τι λέει η κυβέρνηση ότι πρόκειται να γίνει; Θα ξαναϋπολογιστούν οι συντάξεις όλων, και των 2.707.000 νυν συνταξιούχων με βάση τα νέα δεδομένα του νέου νόμου. Με τον επανυπολογισμό, οι συντάξεις φυσικά θα μειωθούν. Όμως δεν θα περικοπούν τα χρήματα: η διαφορά ανάμεσα στην παλαιά σύνταξη και τη νέα σύνταξη, θα ονομαστεί «προσωπική διαφορά» και θα συνεχίσει να καταβάλλεται στους παλαιούς συνταξιούχους, μέχρι το 2018. Τι θα συμβεί στην πραγματικότητα; Θα αλλάξει η μηνιαία εκκαθάριση. Σύνταξη θα ονομάζεται πλέον μόνο το νέο μειωμένο ποσόν. Το υπόλοιπο θα ονομαστεί «προσωπική διαφορά». Η προσωπική διαφορά μπορεί να κοπεί οποτεδήποτε, χωρίς καν νέο νόμο, μόνο με Υπουργική Απόφαση ή «επειδή δεν βγαίνουν τα δημοσιονομικά».
Ψέμα Νο 3Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο
Ένας σοβαρός τρόπος μείωσης της σύνταξης των παλαιών συνταξιούχων είναι η μείωση-εξάλειψη του ΕΚΑΣ: Από1/1/2016 δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα σταματήσουν να παίρνουν αυτό το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Κάθε χρόνο θα γίνεται επανεξέταση του αριθμού των δικαιούχων. Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται στο τέλος του 2019 και από1/1/2020 καταργείται. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που σήμερα το δικαιούνται είναι περίπου 200.000 οικογένειες.
Οι νέοι συνταξιούχοι- η μεγάλη σφαγή!
Δεν πρόκειται για συνταξιούχους του μακρινού μέλλοντος. Είναι αυτοί που θα κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση από 1/1/2016 και μετά!
Α. Συνολικά, για τους συνταξιούχους από 1/1/2016, στο λεγόμενο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, μειώνεται δραστικά ο συντάξιμος μισθός, αφού θα υπολογίζεται με βάση τον ΜΟ των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου με διαγραφή του τελευταίου έτους! Η μεγάλη περικοπή, συμπληρώνεται με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. (Ποσοστό αναπλήρωσης είναι εκείνο το ποσοστό του μισθού που μεταφέρεται στη σύνταξη). Με βάση πρώτους υπολογισμούς, η τελική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 θα είναι μειωμένη από 15%έως και 30%.
Β. Στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης έρχεται να προστεθεί η «εγγυημένη από το κράτος» εθνική σύνταξη πείνας ύψους 384 ευρώ, που θα δίνεται ολόκληρη μόνο αν έχεις συμπληρώσει τα 67 έτη και 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Και όλα αυτά λέγονται σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος των νέων εργαζόμενων είναι είτε στη μαύρη εργασία, είτε σε διαστήματα μεταξύ εργασίας και ημιανεργίας, ακόμη και στο δημόσιο, με τα περίφημα πεντάμηνα. Σήμερα, που τα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο, και πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν στο εξωτερικό για να συντηρήσουν την οικογένειά τους!
Γ. Οι επικουρικές συντάξεις οδεύουν προς εξαφάνιση, αφού έχουν φτάσει να αντιμετωπίζονται περίπου ως είδος πολυτελείας, λες και δεν καταβάλλουμε εισφορές για αυτές! Στα επικουρικά ταμεία λοιπόν, το σχέδιο είναι η εφαρμογή του «κανόνα βιωσιμότητας»: δηλαδή το πόση επικουρική σύνταξη θα πάρουμε θα εξαρτηθεί από το δημογραφικό (!), το προσδόκιμο επιβίωσης (!). Αυτό σημαίνει δραστικές μειώσεις, την ίδια στιγμή που η εισφορά αυξάνεται στο 3,5%.
Δ. Για το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος (αν δεν καταργηθεί και τελείως, όπως πιεζουν οι «δανειστές»), σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%. Το Μετοχικό Ταμείο, που εγκαταλείπεται στην τύχη του και οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και θα φτάσουν περίπου στο 30%. Επίσης, κανείς δεν λέει τι θα γίνει με την ένταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων στο ενιαίο Ταμείο, αφού εμείς οι ΔΥ δεν έχουμε αποθεματικό κύριας σύνταξης –το κράτος κρατάει τις εισφορές λογιστικά και δεν τις αποδίδει κάπου, δεν υπάρχει αποθεματικό κύριας σύνταξης για μας.
Τέλος, η ενοποίησή όλων των ταμείων σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (που θα λέγεται ΕΦΚΑ), στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν είναι παρά μια επικίνδυνη επιχείρηση εξίσωσης προς τα κάτω όλων των παροχών ασφάλισης-υγείας-πρόνοιας.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά
-και για αρχή πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας!
Δεν γίνεται να μιλάμε για το ασφαλιστικό λες και είναι «λογιστικό πρόβλημα», γιατί δεν είναι. Δεν μπορεί να συζητάει κανείς για «λύση» στο ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν μιλάει για τα παρακάτω:
  1. Το τι σημαίνει δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και «αλληλεγγύη των γενεών». Έχει ξεχαστεί στη συζήτηση που γίνεται, αλλά το θέμα της ασφάλισης βασίζεται στη βασική αρχή που είναι το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα, τη βασική αρχή που ξεχωρίζει τις κοινωνίες από τη ζούγκλα: ότι όλοι μας πληρώνουμε για να έχουμε σύνταξη όταν πλέον δεν θα μπορούμε να εργαστούμε, για να έχει περίθαλψη το παιδί μας (που δεν πληρώνει εισφορές) ή για να έχει σύνταξη ο διπλανός μας που για κάποιους λόγους (πχ αναπηρία) δεν μπορεί πια να εργαστεί. Εδώ κοντεύουμε να ξεχάσουμε και τα βασικά! Δεν είναι λογιστικό θέμα το να ένας/μια νηπιαγωγός θα εργάζεται ως τα 67 της χρόνια, είναι θέμα της δημόσιας εκπαίδευσης: δεν πρέπει να εργάζεται ως τα βαθιά γεράματα! Δεν είναι θέμα «δημοσιονομικών της χώρας» το να μπορεί να πάρει σύνταξη για να ζει ένας άνθρωπος που βρέθηκε να έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%: δεν είναι «διαπραγματεύσιμο» πρέπει να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια!
  2. Το τι θα γίνει με την ανεργία. Το 1/3 του ενεργού εργασιακού δυναμικού βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας ή μισο-απασχόλησης ή έχει μεταναστεύσει, οι εργοδότες προσλαμβάνουν χωρίς ένσημα, και συζητάμε για «λύση» στο ασφαλιστικό σε αυτές τις συνθήκες; Η αλληλεγγύη των γενεών σημαίνει πρώτα από όλα να παίρνουν σύνταξη οι μεγαλύτεροι και να βρίσκουν δουλειά οι νεότεροι, και δεν υπάρχει «λύση» του ασφαλιστικού με 60% ανεργία στους νέους εργαζόμενους. Λύση είναι να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να απαγορευτεί η μαύρη εργασία, να γίνουν κανονικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και όχι «πεντάμηνα». Αντιθέτως, το σχέδιο της κυβέρνησης θα αυξήσει τη μαύρη εργασία, καθώς αν δεν υπάρχει προοπτική να πάρεις σύνταξη, ειδικά στους νέους εργαζόμενους φαίνεται πιο «λογικό» να παίρνουν τα ελάχιστα χρήματα στο χέρι. Γυρνάμε στη δεκαετία του 1950 σιγά σιγά, για όποιον δεν το χει καταλάβει…
  3. Δεν μπορεί να διαγράφονται από τη συζήτηση τα «κλεμμένα» των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρήματα που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι επί δεκαετίες και «έκαναν φτερά». Από τα θαλασσοδάνεια μέχρι το PSI και από τα «δομημένα ομόλογα» μέχρι την πρόσφατη αρπαγή των αποθεματικών για να πληρωθούν δόσεις στο ΔΝΤ, όλα αυτά ήταν πραγματικά χρήματα μας που έγιναν καπνός, και κανείς δεν μιλάει! Η κυβέρνηση που ανακεφαλαιοποίησε τις ιδιωτικές τράπεζες με τα χρήματα όλων μας και με τεράστια χασούρα για το δημόσιο, αντιμετωπίζει τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία ως «χρεοκοπημένα» -διαγράφοντας μάλιστα τα χρήματα που χρωστάει το ίδιο το κράτος και οι εργοδότες στους ασφαλισμένους! Να μιλήσουμε για τις χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες για να μην καταβάλλουν εισφορές; Να μιλήσουμε για χάρισμα χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με τροπολογίες στη Βουλή; Πώς ακριβώς θα συζητήσουμε δηλαδή το «ασφαλιστικό», χωρίς να πάρουμε πίσω οι ασφαλισμένοι αυτά που μας χρωστάνε; Χωρίς να έχει τιμωρηθεί ούτε ένας υπουργός, πρόεδρος ΔΣ ασφαλιστικού ταμείου, ΔΣ τράπεζας, επιχειρηματίας για όλα αυτά τα σκάνδαλα;
 Το… μενού των δανειστών
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο οι «προτάσεις» της κυβέρνησης. Μόλις τα «διαπραγματευτεί» με τους ληστές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Ήδη το ΔΝΤ απαιτεί (όχι που δεν το περιμέναμε…):
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως 1% για εργοδότες και εργαζομένους, έναντι συνολικής αύξησης 1,5% που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.
  • Τερματισμό κάθε κρατικής επιχορήγησης και να χρηματοδότηση των συντάξεων μόνον από τα έσοδα των ταμείων.
  • Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
  • Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και στις επικουρικές συντάξεις
  • Περαιτέρω μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών
  • Πλήρη κατάργηση των εφάπαξ
  • Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε όλοι και όλες στο δρόμο!
Είναι απαραίτητο και άμεση ανάγκη να φτιαχτεί ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής που θα δώσει πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μην κατατεθεί καν ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος.
Δεν δεχόμαστε τα διλήμματά τους!
Να επιστραφούν τώρα στα ασφαλιστικά ταμεία τα κλεμμένα από τις τράπεζες, τους εργοδότες και το κράτος! Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο ασφαλιστικό από αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, από δωρεάν κάλυψη υγείας και περίθαλψη για όλους.
Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι δανειστές, επιδιώκουν να συνεχίσουν να «ταΐζουν» τη μηχανή του χρέους, με τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», με την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων με την εξαΰλωση του εργατικού εισοδήματος. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους τους του κεφαλαίου και των τραπεζών, που απαιτούν διαρκώς περισσότερα.
Δεν θα ζητήσουμε συγνώμη από τον Γιαννίτση, να φροντίσουμε κι αυτό το ασφαλιστικό τέρας να χει την τύχη του ασφαλιστικού του Γιαννίτση.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μελαγχολίες, διαψεύσεις ή σκεπτικισμούς. Από το 2010 ένα είναι το ζήτημα: «ή αυτοί ή εμείς». Όποιοι κι αν είναι αυτοί που εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους ενωμένους απέναντί τους.
Τα όπλα μας τα ξέρουμε: η απεργία, η πορεία, η κατάληψη, ο ενωτικός αγώνας με όλους όσοι πλήττονται. Με αυτά κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε. Όσες φορές τα κάναμε στην άκρη, μόνο χασούρα είχαμε. Παλεύουμε για τη ζωή μας, την υγεία μας, την επιβίωση των πατεράδων και των μανάδων μας. Καμία άλλη αναμονή δεν χωράει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: