Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση και Ντάισελμπλουμ διαψεύδουν τα περί 4ου μνημονίου

Εκτίμηση της Αθήνας είναι πως μόνο το ΔΝΤ ζητά άμεση νομοθέτηση των εφεδρικών μέτρων και πως τη Μεγάλη Πέμπτη θα κλείσει η αξιολόγηση με ξεχωριστή συμφωνία για ένα μηχανισμό ελέγχου των αποκλίσεων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.
Ανοησίες χαρακτηρίζει τα περί τετάρτου μνημονίου το Μαξίμου, επικαλούμενο τον... πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ειδικότερα δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του ECOFIN σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση.
“Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές – [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο – αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει! Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και τις δηλώσεις αυτές αναμένεται να κάνει “σημαία” η Αθήνα.
Εκτίμηση της Αθήνας είναι πως μόνο το ΔΝΤ ζητά άμεση νομοθέτηση των εφεδρικών μέτρων. Εκτός από την ελληνική πλευρά, με το ενδεχόμενο αυτό διαφώνησαν η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι συνεπώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του να μη νομοθετηθούν τώρα επιπλέον εφεδρικά μέτρα, αλλά να βρεθεί μία λύση που θα προσφέρει τη δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση αποκλίσεων και θα συνδέεται με τη συζήτηση για το χρέος- σύμφωνα με την ελληνική επιθυμία.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί συνεπώς ότι είναι δυνατόν τη Μεγάλη Πέμπτη να κλείσει η αξιολόγηση με τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα (και ενώ εν τω μεταξύ έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για φορολογικό- ασφαλιστικό στη Βουλή) και ταυτόχρονα να υπάρξει μία ξεχωριστή συμφωνία για ένα μηχανισμό ελέγχου των αποκλίσεων, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.
Κατά μία ερμηνεία οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι στη λογική της δημουργίας ενός αυτόματου μηχανισμού όπως αυτός που υπάρχει στη Γερμανία και ο οποίος σε περίπτωση απόκλισης στα ελλείμματα προχωρά άμεσα σε οριζόντιες περικοπές σε όλους τους κωδικού.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: