Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Οριστικά στις 9 Μαΐου το Eurogroup

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, όπως ενημέρωθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το βράδυ της Μ.Πέμπτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup στο Twitter.
Tηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
«Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας σε συνεργάτες του, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις». «Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται», σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
«Επειδή δεν αποδεχόμαστε» τα διαρθρωτικά μέτρα του ΔΝΤ, η ΝΔ «ζητάει να παραιτηθούμε μήπως έρθει άλλη κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Θα περιμένουν για πολύ ακόμα και θα ξαναχάσουν», τόνισε και έκανε λόγο για «απόλυτη ταύτιση» της ΝΔ με το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε.
Σημειώνεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν από το Eurogroup.  
Στο επίκεντρο των συζητήσεων το πακέτο των προληπτικών μέτρων
Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νομοθέτηση προληπτικού πακέτου μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. 
Τόνισε μάλιστα ότι «καμία δημοκρατική Βουλή στον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο». «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ στην τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ασκώντας κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, αν και επανέλαβε την άποψη ότι ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων αρκεί για την τήρηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι εάν οι άλλοι θεσμοί κρίνουν αναγκαίο το προληπτικό πακέτο, τότε αυτό θα αξιολογηθεί.
Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί .  
Κατά την άποψή του, δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Xρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, τα οποία. όπως ανέφερε, πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: