Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Διαιωνίζεται η άσχημη εικόνα με τα γεωργικά μηχανήματα σε γειτονιές της Πέλλας

Ειλικρινά δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω κάτι γι' αυτή την άσχημη ομολογουμένως εικόνα που διαιωνίζεται σε δρόμους και πεζοδρόμια της Πέλλας, με τις δημοτικές αρχές διαχρονικά να σφυρίζουν αδιάφορα δείχνοντας πέραν του δέοντος ανοχή, ακόμα κι αν το πρόβλημα καθημερινά το έχω κατάφατσα μπροστά στη «μούρη» μου, αν δεν επρόκειτο για την δυστυχή συγκυρία αυτά τα μηχανήματα να γειτνιάζουν με το Θεσμοφόριο στη μια περίπτωση και τον τάφο των Φιλοσόφων στην άλλη.
Με τον ερχομό της άνοιξης, αλλά κυρίως ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο και συνολικά για μια περίοδο 6-7 μηνών, μοιραία η Πέλλα ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, δέχεται χιλιάδες έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πολλοί απ' αυτούς δεν επισκέπτονται μόνο τα κλασικά, δηλαδή το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο, αλλά κι άλλους επισκέψιμους χώρους, μνημεία και ιερά που βρίσκονται εσωτερικά και εξωτερικά του σύγχρονου οικισμού, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Θεσμοφόριο και ο τάφος των Φιλοσόφων.
Δυστυχώς για μας και πολύ περισσότερο για την "έξωθεν καλή μαρτυρία" της Πέλλας η οποία πιστεύω μας ενδιαφέρει όλους ανεξαιρέτως, τόσο κοντά στο Θεσμοφόριο, όσο και στον τάφο των Φιλοσόφων και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, βρίσκονται παρκαρισμένα μικρά και μεγάλα γεωργικά μηχανήματα. 
Δεν θα μακρυγορήσω για να μην κουράσω, κι ούτε θα ψάξω, κι ούτε θα ανακαλύψω «ζωή σε άλλο πλανήτη» αναφέροντας ποιοι φταίνε γι' αυτήν την εικόνα και κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, οι συνδημότες μας ή ο Δήμος, ώστε να καταλογίσω ευθύνες και να καταγγείλω. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ποιος έχει την την πρώτη και κύρια ευθύνη... Κι αν συνολικά στο εσωτερικό του σύγχρονου οικισμού στην Πέλλα το φαινόμενο "παρκαρισμένα γεωργικά μηχανήματα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια" τείνει να εκλείψει με τον χρόνο και κυρίως με την επίδειξη ευθύνης και συνείδησης των συνδημοτών μας, εντούτοις ακόμα κι αυτές οι περιορισμένες περιπτώσεις πρέπει να πάψουν να υφίστανται, για χάρη της προβολής, της αισθητικής, του πολιτισμού, της καθαριότητας, αλλά να μην παραβλέπουμε κι αυτή την παράμετρο και της ασφάλειάς της δικής μας και πρωτίστως των παιδιών μας. Η δημοτική αρχή σε συννενόηση με τους συμπολίτες μας, να ψάξουν να βρουν μαζί από κοινού μια πρακτικά και αισθητικά μόνιμη λύση και να τη θέσουν άμεσα σε εφαρμογή. Επιβάλλεται...
*Οι παρακάτω εικόνες είναι απλά ενδεικτικές της κατάστασης και παρόμοιες μπορεί να υπάρχουν και σ' άλλες γειτονιές της Πέλλας που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου.

Τέλος οφείλω να επισημάνω ότι στην Πέλλα οι πολίτες επιτέλους ενεργοποιούνται. Περνούν από την αδράνεια, στη δράση και την αντίδραση. Πριν λίγο καιρό δημιουργήθηκε στην Πέλλα η πρώτη Μ.Κ.Ο. στην ιστορία του τόπου, η Κίνηση Πολιτών Πέλλας, μια δράση ανοιχτή σε καινοτόμες ιδέες και στον εθελοντισμό με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας της Πέλλας. Το σημαντικότερο δε όλων και το πλέον παρήγορο για το μέλλον του τόπου μας, είναι ότι αυτή η κίνηση, απαρτίζεται από πολλούς νέους ανθρώπους, που επιτέλους παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δρουν και αντιδρούν για ότι τους ενοχλεί, τους προβληματίζει, για ότι τους «χαλάει» και αποφασίζουν, παρεμβαίνουν και δημιουργούν για να κάνουν την Πέλλα και την καθημερινότητά της καλύτερη, ομορφότερη, πιο ανθρώπινη.







ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΟ 
Αποκαλύφθηκε σε οικόπεδο του σύγχρονου οικισμού, σε εργασίες εκσκαφής για ανέγερση οικοδομής. Αποτελείται από ένα μικρό περίβολο μέσα στη γη, διαμέτρου 10 μ., που όριζε τον ιερό χώρο, προσιτό με δυο κεκλιμένα επίπεδα καθόδου, έναν βωμό στο κέντρο με επάλληλες στρώσεις λίθων και πηλού και λαξεύματα στο δάπεδο, τα "μέγαρα" της Δήμητρας, όπου βρέθηκαν κόκκαλα μικρών χοίρων και αιγοπροβάτων, που σχετίζονται με την τελετουργία της γιορτής των Θεσμοφορίων (γιορτή του φθινοπώρου για την ευόδωση της συγκομιδής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας. προστάτιδας της γεωργίας). Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η ποσότητα των πήλινων ειδωλίων, που κατασκευάσθηκαν σε τοπικό εργαστήριο παραγωγής μαζικών αναθημάτων.

ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
Εντοπίστηκε το 2001 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε οικόπεδο του σύγχρονου οικισμού, και εντάσσεται στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Πέλλας
Με συνολικό μήκος Α-Δ 5,5μ. και πλάτος 3,5 μ., έχει εσωτερικό ύψος 3 μ. και καλυπτόταν από οριζόντια οροφή, σχηματισμένη από 8 επιμήκεις καλυπτήριες πλάκες. Το μεγαλύτερο μέρος του τάφου είχε χτιστεί μετά από τη λάξευση του φυσικού βράχου της περιοχής, ο οποίος σχηματίζει και το δάπεδο του θαλάμου, επιχρισμένος με υπόλευκο κονίαμα.
Λίθινη ορθογώνια βάση περίπου είναι κτισμένη σε επαφή με τη ΝΔ γωνία του θαλάμου και πάνω της ήταν στημένη ξύλινη νεκρική κλίνη στην οποία είχε αποτεθεί το σώμα ενός άνδρα περίπου 45-50 ετών. Στο δάπεδο του (συλημένου από την αρχαιότητα) τάφου βρέθηκαν επιπλέον τα οστά μιας νέας γυναίκας και ενός παιδιού περίπου 6 ετών. Πολυάριθμα και πολύτιμα κτερίσματα πρέπει να περιέχονταν στον τάφο, αν κρίνουμε από όσα διέφυγαν τη σύληση ή βρέθηκαν στη σήραγγα των τυμβωρύχων. Το πλήθος των κεραμικών και μεταλλικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου χρονολογούν την πρωιμότερη ταφή του στα τέλη του 4ου αιώνα ή την αρχή του 3ου αιώνα π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: