Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Τον στρατό βγάζει στους δρόμους ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο

Την εντολή να παρελάσει ο στρατός στους δρόμους του Καράκας έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για να «υπερασπιστεί το ηθικό» αλλά και «να καταδικάσει τους προδότες της πατρίδας». Η εντολή έρχεται λιγότερο από 48 ώρες από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνει η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Pais», ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τον στρατό σε παρέλαση, κίνηση επίδειξης δύναμης τις παραμονές της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, καθώς το κύμα της αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνησή του εντείνεται μετά την -αποσυρθείσα τελικά- απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει το νομοθετικό έργο.
Η απόφαση για την έξοδο του στρατού στους δρόμους ελήφθη έπειτα από κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.
Στην επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε με έμφαση: «Από το πρώτο εγερτήριο, από το πρώτο λάλημα του κόκορα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπολιβαριανού Έθνους (FANB), με τραγούδια και τροχασμό, θα φωνάξει Ζήτω η Ένωση, Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση».
Υποστήριξε ότι αυτή η κινητοποίηση δεν είναι παρά μια εξύψωση των αρχών που συνδέονται με την κυβέρνηση και μια προειδοποίηση προς την αντιπολίτευση.
«Είναι μια ημέρα που θα υπερασπιστούμε το ηθικό, την τιμή, την υποχρέωση, την ένωση κοινωνίας και στρατού, την υποχρέωση προς την πατρίδα, και θα αποκηρύξουμε την προδοσία της πατρίδας και των προδοτών, είτε εντός είτε στο εξωτερικό. Από το Μαιάμι, την Μπογκοτά αλλά τον Άγιο Δομίνικο ξεκινούν οι προδότες». 
Η διαδήλωση της αντιπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη είναι το αποκορύφωμα σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία και οι οποίες έγιναν η αιτία να σκοτωθούν πέντε άτομα από πυρά της αστυνομίας.
Ο πρόεδρος Μαδούρο αρνείται την ευθύνη των αρχών για τους θανάτους και έχει δηλώσει ότι όταν βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Υποστήριξε ότι κάποιο προσπαθούν να προκαλέσουν χάος και μιλά για προσπάθεια πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησής του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: