Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τσίπρας: Έξοδος από το Μνημόνιο χωρίς πιστωτική γραμμή

Σε αποκαλυπτήρια της στρατηγικής της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο προέβη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, καθώς άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας, ότι η Ελλάδα "δεν θα αναζητήσει πιστωτική γραμμή στήριξης σε έναν χρόνο από τώρα". ΝΔ: "Αδυνατεί να αξιοποιήσει την υπεύθυνη στάση μας".
Τον στόχο της κυβέρνησης να βγει η χώρα στις αγορές “με το σπαθί της” και να εξέλθει του Μνημονίου, χωρίς να διακινδυνεύσει πιστωτική γραμμή στήριξης με “κεκαλυμμένο νέο Μνημόνιο” ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και στα θετικά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της απόφασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου με όλα τα βήματα για οριστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
“Το πιο σημαντικό στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης", είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας μια χώρα που “να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο". “Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Όχι" σε νέο Μνημόνιο
“Γι’ αυτό και η Ελλάδα δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγεί καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας”, υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, υπονοώντας ότι δε θα ακολουθηθεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά, που το φθινόπωρο του 2014 διαπραγματευόταν μία “προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης”.
“Το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Δίκαιη ανάπτυξη"
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την πολιτική λιτότητας, καθώς επισήμανε ότι “δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας”. “Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης. Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ' όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες”, είπε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, τόνισε ότι “για τον λόγο αυτό, η προσήλωση μας είναι πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα”. “Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας. Για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι οι προαναφερθέντες στόχοι “ορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνηση για την επόμενη μέρα” και “είναι η βάση πάνω στην οποία επιλέγουμε να ξεδιπλώσουμε όχι γενικά το όραμα μιας αναπτυξιακής πορείας, αλλά το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ελληνική κοινωνία".
"Σταθερός στόχος για τη χώρα από εδώ και στο εξής, είναι να βελτιώσουμε την απόδοσή της ελληνικής οικονομίας, να ενισχύσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου”, ανέφερε χαρακτηρίζοντας την ανεργία ως “τον μεγάλο εφιάλτη για τη χώρα”. “Τα τελευταία δύο χρόνια έχει μια σαφή πτωτική τάση, με το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας να είναι θετικό κατά  250.000 θέσεις. Αυτά αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά δεν μένει εκεί η κυβέρνηση”, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι (σ.σ. η κυβέρνηση) “θέλει να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσης της ανεργίας και αυτό θα γίνει μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων”.
ΝΔ: Αδυνατεί να αξιοποιήσει την υπεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
"Δυστυχώς για τη χώρα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κινείται στη δική του πραγματικότητα, πολύ μακριά από όσα βιώνουν οι πολίτες", αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού και συνεχίζει:
"Η σημερινή Κυβέρνηση έχει δείξει αλλεργία ιδεολογική απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, καταδιώκει την υγιή επιχειρηματικότητα, γυρίζει την παιδεία μας πολλές δεκαετίες πίσω.
Επιβάλλει διαρκείς φορολογικές επιβαρύνσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μία Κυβέρνηση που δεν μπορεί να οδηγήσει σε δυναμική επανεκκίνηση την οικονομία και τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.
Αδυνατεί να αξιοποιήσει την υπεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμβάλει θετικά στις προοπτικές της χώρας. Είναι μια Κυβέρνηση ανίκανη να ξεκολλήσει από το χθες".

Γιώργος Μελιγγώνης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: