Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλαν οι δανειστές

Μηνύματα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, έστειλαν σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist οι εκπρόσωποι των θεσμών.
«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) που τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα μισά του δρόμου και θα πάρει 180 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση και στις ιδιωτικοποιήσεις («δημιουργήθηκε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τώρα είναι η ώρα για ιδιωτικοποιήσεις») και κατέληξε λέγοντας ότι προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Για το χρέος είπε ότι «ήδη η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου το 6% του ελληνικού ΑΕΠ τον χρόνο από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος, εφόσον χρειαστεί».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρθηκε στη «μεγάλη πρόοδο» που έχει καταγράψει η Ελλάδα, η οποία -όπως είπε- έχει εκπληρώσει 141 προαπαιτούμενα και γι' αυτό δικαιούται τη δόση των 8,5 δισ.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η χώρα έχει ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο, ένα βήμα πριν από τις αγορές, το 2014 και δεν πρέπει να ξαναχάσει αυτή την ευκαιρία. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας», σημείωσε με έμφαση.
Ο Κοστέλο χαρακτήρισε σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι είναι εδώ για να βοηθήσουν καθώς έχουν εκταμιεύσει 35 δισ. από το 2014 και μετά, και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση».
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθεί, υποστήριξε ο Φραντσέσκο Ντρούντι εκ μέρους της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια με συγκεκριμένα βήματα (μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλειστηριασμοί, αλλαγές στη δικονομία).
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν εξειδικευτεί επαρκώς, πρόσθεσε αλλά χαρακτήρισε την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ως «ένα πρώτο βήμα».
Όπως εξήγησε, η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ήταν μια «πολύ θετική» εξέλιξη, η οποία οδήγησε στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έστειλε σήμα για επανεξέταση των φορολογικών βαρών προκειμένου -όπως τόνισε- «ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός».
Εξήρε, παράλληλα, τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας -«δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007»-, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στα δημοσιονομικά και χαιρέτισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup o κ. Χουλιαράκης κατέβασε τον πήχυ για το QE λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξηγώντας ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».
«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διεμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Στο ίδιο ύφος χαρακτήρισε αναμενόμενο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018. «Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση», όπως είπε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: