Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου - Μειωμένη η τιμή σε σχέση με πέρυσι

Πού θα κυμανθεί η τιμή - Περισσότεροι δικαιούχοι στο επίδομα θέρμανσης
Την Πέμπτη στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν (2020 - 2021). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέση τιμή θα κινηθεί στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο, τη στιγμή που την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν πάνω από το «φράγμα» του 1 ευρώ και συγκεκριμένα, 1,037 ευρώ ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει το επίδομα θέρμανσης για περισσότερα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.
Αυτό σημαίνει πως εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς, η τιμή εκκίνησης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα είναι κατά 20% πιο κάτω από εκείνη του 2019.
Σημειώνεται ότι εκτάκτως για το 2020, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ύψους 280 ευρώ/1.000 λίτρο, παρατάθηκε έως την 31η Μαΐου. Μάλιστα, εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν γίνει και κάποιες προσφορές από πλευράς τραπεζών, π.χ. σε κάποια πρατήρια οι καταναλωτές πληρώνοντας με κάρτα είχαν έκπτωση 5%. Με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα πολλοί καταναλωτές αγόρασαν πετρέλαιο, προκαταβολικά, για να έχουν απόθεμα κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν.
Επιπλέον, τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης
Επίδομα θέρμανσης - Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους
Να διευρύνει το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ωφελήσει περισσότερους δικαιούχους που το χρειάζονται. Με αυτό το σκεπτικό, επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται να δοθεί και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ή ακόμα και καυσόξυλα και πέλετ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχουν σκέψεις για να διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης, καθώς το επιτρέπει η παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη καθώς οι τιμές πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές μέχρι και τον Μάιο.
Το επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα δοθεί πριν από την Πρωτοχρονιά προκαταβολικά. Εξετάζεται να δοθεί σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο, ενώ για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ θα υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.
Εκτός επιδόματος θέρμανσης μένουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κ.λπ), καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: