Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

«Αρρώστια»

Το πρόβλημα δεν είναι πια μόνο η ανισότητα και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών που αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα 26 δισεκατομμυριούχοι να κατέχουν σήμερα όσα το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ο τρόπος με τον οποίο οι μεγιστάνες της υφηλίου υπερσυσσωρεύουν τον αχρείαστο για το σύντομο πέρασμά τους από τη Γη πλούτο εξοργίζει, καθώς προσβάλλει κάθε έννοια κοινού νου και νοημοσύνης.
Ο δισεκατομμυριούχος «πλανητάρχης» πληρώνει φόρο όποτε γουστάρει. Κάποιες χρονιές, όταν πληρώνει, ο φόρος του δεν ξεπερνά τα... 750 δολάρια παρ’ ότι η περιουσία φτάνει για να ζήσουν πλουσιοπάροχα μέχρι και τα τετρασέγγονά του. Ο Τραμπ δεν πληρώνει ή πληρώνει ελάχιστα επειδή απολαμβάνει νόμιμα απίστευτες φοροαπαλλαγές. Μεταξύ άλλων, και για δαπάνες... κομμωτηρίου δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, για το κρεπάρισμα και το μπογιάτισμα της πυρόξανθης φράντζας του.
Επίσης τράπεζες, που στις αρχές της τρέχουσας χιλιετίας είχαν πλημμυρίσει με άχρηστα χαρτιά τις κεφαλαιαγορές οδηγώντας στο κραχ του 2008 και τη βαθιά ύφεση, αποκαλύπτεται ότι ξεπλένουν εδώ και χρόνια μαύρο χρήμα. Δεν πρόκειται για τράπεζες της Ζιμπάμπουε, του Παναμά και των Παρθένων Νήσων αλλά τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου: την J.P. Morgan των ΗΠΑ, την HSBC του Χονγκ Κονγκ και της Βρετανίας και την Deutsche Bank της Γερμανίας. «Ιδρύματα» ευυπόληπτα και στυλοβάτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που οι κυβερνήσεις διέσωσαν το 2008 με δεκάδες δισ. από χρήματα φορολογουμένων.
Κάποιες εξ αυτών είχαν ξαναπιαστεί να ξεπλένουν χρήμα μαφιόζων, καταχραστών και φοροφυγάδων πριν από μερικά χρόνια. Ξεμπέρδεψαν με τη γνωστή μέθοδο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την καταβολή προστίμου. Διοικούντες και μεγαλομέτοχοι παρέμειναν στον αφρό και συνεχίζουν ακάθεκτοι την κονόμα... Αρρώστια.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: