Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

«Εκτός πραγματικότητας οι προβλέψεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού»

Κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ανοιχτά τις προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, οι οποίες
εμπεριέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων, με κοινή τους δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής Οικονομικού Κύκλου) και η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνουν λόγο για «ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις», που θα οδηγήσουν «με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας». Τονίζουν επίσης ότι το προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια.
Για «απόλυτα εκτός πραγματικότητας και έωλο» προσχέδιο μιλά το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού προβλέποντας ανάπτυξη 7,5% για το 2021.
Σημειώνει επίσης ότι από το προσχέδιο απουσιάζουν οι Δημόσιες Επενδύσεις «που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές της υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος».
Η κοινή δήλωση Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου
«Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες»
Οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική.
Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.
Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας.
Η ανάγκη ουσιαστικής, άμεσης και γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως αγνοείται και η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φτάσει στο 216% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το Προσχέδιο, καθώς η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη.
Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto.
Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Απόλυτα εκτός πραγματικότητας και έωλο ως προς τις εκτιμήσεις του είναι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021, που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση.
Φέτος θα έχουμε ύφεση που θα αγγίξει διψήφιο νούμερο.
Με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, την μείωση των εισοδημάτων, τον κίνδυνο λουκέτων για τους μικρομεσαίους, την αύξηση των κόκκινων δανείων.
Και ως εκ θαύματος με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές από την Κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 7,5% το 2021 (!!). Υποτιμούν την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού.
Πόσο μάλλον όταν η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ολοκληρωμένο, πλήρες και υλοποιήσιμο σχέδιο για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων.
Όταν από το προσχέδιο απουσιάζουν οι Δημόσιες Επενδύσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές της υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.
Κρούουμε για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου.
Επιμένουμε στις προτάσεις μας για τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και η Ελληνική Κοινωνία.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: