Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ξεπερνούν τα 7,5 εκατ.οι νέοι άνεργοι στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του ινστιτούτου ZEW με τίτλο «Νεανική ανεργία στην Ευρώπη», η οποία προβλέπει ότι τα προγράμματα για την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι αποτελεσματικά και σημειώνει ότι τα αίτια της υψηλής νεανικής ανεργίας δεν είναι συγκυριακά, λόγω της κρίσης.
Η έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ZEW) που διενεργήθηκε κατ’ εντολή του Ιδρύματος Robert-Bosch καταδεικνύει ότι περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη είναι άνεργοι. Το 2012,  ένας στους δύο νέους στην Ισπανία και την Ελλάδα δεν είχε δουλειά και δεν κατείχε κάποια θέση μαθητείας.
Η υψηλή ανεργία υπήρχε και πριν από δέκα χρόνια, δεν είναι νέο φαινόμενο, υποστηρίζει ο Χόλγκερ Μπονίν, ειδικός επιστήμονας του ZEW σε θέματα απασχόλησης. Εκτιμά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζεται με το υψηλό ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν χωρίς απολυτήριο την σχολική εκπαίδευση, σε άλλες με την απόσταση που χωρίζει την επαγγελματική εκπαίδευση από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι οι διαρκείς συγκρούσεις εργοδοτών και συνδικάτων που βάζουν εμπόδια στην απασχόληση.
Τονίζεται ότι αυτό που λείπει από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας είναι η κατάλληλη επαγγελματική εξειδίκευση ενώ επικρίνονται έντονα και οι ρυθμίσεις βάση των οποίων οι μόνιμοι υπάλληλοι απολαμβάνουν το προνόμιο της προστασίας από τις απολύσεις και στον αντίποδα οι νεοεισερχόμενοι απασχολούνται συχνά με συμβάσεις συγκεκριμένου χρόνου.
Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα ζητούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινητοποιηθούν αλλά δεν αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα από την πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη μείωση της νεανικής ανεργίας εκτιμώντας ότι χρειάζονται νέες δομές στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες θα κατευθύνουν τα μέτρα.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: