Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό με δημοσιονομικό "ψαλίδι" 1 δισ. ευρώ!

Στο στόχαστρο οι κατώτερες συντάξεις και οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Προς κατάργηση του προνοιακού τμήματος της κατώτερης σύνταξης και του ΕΚΑΣ
Στην προκρούστεια κλίνη του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού της επόμενης τριετίας έχει μπει από την τρόικα το Ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα νέο πακέτο δραματικών περικοπών που συμπεριλαμβάνει τις κατώτερες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!
Με άλλα λόγια, παρά και τις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση σύμφωνα με τις οποίες "δεν χρειάζονται νέες δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό", τα δικαιώματα των ασφαλισμένων αποτελούν το "πρώτο πιάτο" στη συνάντηση τρόικας - κυβέρνησης στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έχει προχωρήσει αρκετά υπερβαίνοντας και αυτές ακόμα τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου, δηλαδή του Νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, με αποτέλεσμα το ύψος των συντάξεων (ακόμα και των κατώτατων), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και οι προνοιακές παροχές (ΕΚΑΣ) να "επανασχεδιάζονται" με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια και προκειμένου να περικοπούν δαπάνες 1 δισ. ευρώ!
Με αυτά τα δεδομένα η συζήτηση έχει εστιαστεί:
* Στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος, μέτρο που θα προσθέσει μέχρι και 17 χρόνια παραμονής σε κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. μητέρες με ανήλικα παιδιά), ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων ωθούνται στη συνταξιοδότηση στα 67.
* Στην περικοπή του προνοιακού τμήματος της κατώτερης σύνταξης (120 ευρώ στο ΙΚΑ και 220 ευρώ στον ΟΑΕΕ) προκειμένου το σύστημα και η απονομή των συντάξεων να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
* Στην αύξηση κατά 5 χρόνια των ενσήμων που απαιτούνται για την καταβολή της κατώτερης σύνταξης. Έτσι, αντί της ισχύουσας σήμερα 15ετίας, δηλαδή της συμπλήρωσης 4.500 ενσήμων, θα απαιτούνται 20 χρόνια και 6.000 ένσημα. Το συγκεκριμένο μέτρο στην παρούσα συγκυρία θα δυσκολέψει αφάνταστα μερικώς απασχολούμενους και άνεργους που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 45 - 60 ετών οι οποίοι με δεδομένη την κρίση είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούν άλλα 5 ασφαλιστέα έτη προκειμένου να λάβουν σύνταξη.
* Στην αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από την κατώτερη σύνταξη. Το ΕΚΑΣ θα ενταχθεί ως προνοιακό επίδομα στο πλέγμα των προβλέψεων που θα αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
* Στη μείωση των συντάξιμων αποδοχών (για τους παλαιούς ασφαλισμένους) μέσω της αλλαγής των συντελεστών και του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης τους. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με διαρροές υποστηρίζουν πως οι δανειστές έχουν εντοπίσει τη... δυσαρμονία όσον αφορά στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων μεταξύ ασφαλισμένων στο ίδιο ταμείο.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στους ασφαλισμένους μετά το 1993 η σύνταξη καθορίζεται με βάση τους μισθούς των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 παίρνουν σύνταξη ανάλογα με τα πέντε καλύτερα από τα 10 τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, για τους πρώτους, δηλαδή αυτούς που ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993, προβλέπεται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από ό,τι για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι την 31.12.2014 και έχουν πρωτοασφαλιστεί μέχρι την 31.12.1992.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος μετά την 1.1.1993, που θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών με πλήρη σύνταξη και μέσο όρο αποδοχών 1.500 ευρώ, θα πάρει 1.125 ευρώ σύνταξη. Αντίστοιχα, ασφαλισμένος πριν από την 1.1.1993, με 40 έτη ασφάλισης, θα λάβει πλήρη σύνταξη στα 62 και με μέσο όρο καλύτερης 5ετίας την τελευταία 10ετία τα 1.500 ευρώ, η σύνταξή του θα είναι 1.210 ευρώ περίπου.

Πετρόπουλος Ανδρέας
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: