Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στο άρθρο 7 για το όνομα και την ιθαγένεια προβλέπεται ότι δικαίωμα κάθε παιδιού είναι να γράφεται στο Ληξιαρχείο με τη γέννησή του και να έχει όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια, δηλαδή να ανήκει σε μια χώρα.
Ωστόσο, στη χώρα μας το νέο σχέδιο νόμου για την απόδοση ιθαγένειας προσπαθεί να «υιοθετήσει» τις αντιρρήσεις του ΣτΕ στον Νόμο Ραγκούση, όπως εκφράστηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας, προκρίνοντας ακόμη αυστηρότερα κριτήρια.
Σήμερα το υπουργείο προβλέπει νέες αυστηρές προϋποθέσεις για την απόδοση ιθαγένειας μόνο στα ενήλικα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Δικαίωμα θα έχουν με αίτησή τους στα 16 και απόδοση ιθαγένειας στα 18 όσοι έχουν συμπληρώσει 9 χρόνια εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο. Κατ’ επέκταση, το μέτρο θα αφορά και όσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αλλά και όσα κατορθώνουν να αποκτήσουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής με απολυτήριο ελληνικού λυκείου.
Ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά προβλέπεται και υποχρεωτικό παράβολο 100 ευρώ. Ειδικά για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά γέννησης προβλέπονται διευκολύνσεις στα παιδιά προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία. Η αίτηση απόδοσης ιθαγένειας θα γίνεται δεκτή, αν δεν συντρέχουν λόγοι ποινικού κωλύματος ή εθνικής ασφάλειας. Αν δηλαδή ένα πιτσιρίκι έχει κλέψει στα 12 μια τσίχλα, ακόμη κι αν τελειώσει το Λύκειο, ενδέχεται να απορρίπτεται η αίτησή του.
Τα παιδιά από μικτούς γάμους ή συμβίωση αποκτούν την ιθαγένεια αν θεωρηθούν γνήσια τέκνα Ελλήνων(!). Καθιερώνονται επίσης οι προϋποθέσεις για την υποχρεωτική συνέντευξη που καλείται να δώσει ο αιτών ιθαγένεια. Από την υποχρεωτική συνέντευξη θα εξαιρούνται οι ομογενείς (που έχουν, ως γνωστόν, αρκετό ελληνικό αίμα και δεν χρειάζονται συνέντευξη). Οσο για το μεγάλο πρόβλημα της πλέον πολυάριθμης κατηγορίας στη χώρα, δηλαδή των ανήλικων παιδιών αλλοδαπών που βρίσκονται σε καθεστώς «φαντασμάτων», θα συνεχίσουν έτσι μέχρι να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ιθαγένειας που θα λύσει το ζήτημα στο... προσεχές μέλλον.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: