Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Αμηχανία στη ΝΔ. Με δυο γραμμές μετά το χτύπημα

Κοινό σημείο μεταξύ των στελεχών της μόνο η διαπίστωση ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα καταστήσει ανεφάρμοστη τη συμφωνία για το προσφυγικό σε βάρος της Ελλάδας.
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το πώς θα διαχειριστεί τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει στην Ελλάδα το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και αυτό γιατί σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπάρχει ο κίνδυνος σύνδεσης του προσφυγικού με την τρομοκρατία, γεγονός που θα δημιουργούσε επιπλέον κινδύνους επιδείνωσης της θέσης της Ελλάδας που ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν δύο απόψεις, μία πιο μετριοπαθής από κάποια στελέχη περί τον πρόεδρο του κόμματος και μια δεύτερη άποψη που ζητά φουλ επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ασφάλειας, δημόσιας τάξης και επί πλέον μέτρων θωράκισης των ανατολικών συνόρων της χώρας.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής εκτενής συζήτηση των δεδομένων στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να καταλήξει η ΝΔ στο πως θα εντάξει στην πολιτική της τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ως προς το πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι και σ’ αυτό υπάρχει κοινή αντίληψη στη ΝΔ ότι εκτός των άλλων το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα καταστήσει ανεφάρμοστη τη συμφωνία και την όποια προοπτική μπορεί να έδινε για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί δεδομένο ότι στην Ευρώπη «ο καθένας θα κοιτάξει το σπίτι του με πιο αυστηρή ματιά» γεγονός που θα αυξήσει την πίεση πάνω στη χώρα μας.
Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι δύο άγνωστες λέξεις για τον κ. Τσίπρα η σοβαρότητα και η αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, ωστόσο δεν θα δραματοποιήσουμε την κατάσταση και δεν θα κλιμακώσουμε και άλλο» επισημαίνοντας τον κίνδυνο της σύνδεσης τρομοκρατίας και προσφυγικού.
Στον αντίποδα στελέχη όπως ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τάσσονται υπέρ μιας πολύ πιο σκληρής γραμμής κατά της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας. Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν με αφορμή και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη ότι και στην Ελλάδα υπάρχει θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας και παραπέμπουν στις σκηνές με ενόπλους της ομάδας «Ρουβίκωνας» στα Εξάρχεια.
Ουσιαστικά η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στο ίδιο πρόβλημα όπως αυτό είχε εκφραστεί με τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της και ως προς αν θα σηκώσει το θέμα Μουζάλα και θα ζητήσει ή όχι την παραίτησή του με αφορμή το σαρδάμ για το όνομα των Σκοπίων. Και αυτό το πρόβλημα δεν είναι άλλο για το αν η ΝΔ θα κινηθεί σε μια σκληρή μεν αλλά λελογισμένη και «υπεύθυνη» αντιπολιτευτική γραμμή ή αν θα επιδιώξει μια χωρίς συμβιβασμούς σύγκρουση με την κυβέρνηση με οποιαδήποτε αφορμή επιδιώκοντας να εκβιάσει εξελίξεις στοχεύοντας στην άμεση πτώση της κυβέρνησης.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: