Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία, αλλά έρχεται παράταση. Πως θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος;
Ανοίγει εντός των επόμενων 24ώρων η πύλη στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015. Το χαλί για την υποβολή των δηλώσεων έστρωσε τροπολογία που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης, οι διατάξεις της οποίας όριζαν: α) ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2015 β) τη φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια και γ) τη χορήγηση της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές.
Αναλυτικότερα:
Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια;
Με την πρώτη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η απαλλαγή από τα τεκμήρια για εισοδήματα, τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας). Οι ομάδες αυτές «σώζονται» από τα τεκμήρια, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, ήτοι δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών. Επομένως, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Σύμφωνο συμβίωσης Με τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια.
Ειδικότερα, βάσει της απόφασης, ο ένας από τους υπογράφοντες το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να δηλώνεται από τους ίδιους ως υπόχρεος της υποβολής φορολογικής δήλωσης. Επιχειρήσεις Με την τρίτη διάταξη της τροπολογίας χορηγείται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο 15νθήμερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των επιχειρήσεων ή νομικών οντοτήτων.
«Ψήνεται» παράταση
Παρά το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Απριλίου, μοιάζει τουλάχιστον απίθανο να υποβληθούν σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε έναν μήνα!Ο Μάρτιος τείνει προς το τέλος του και η πύλη στο Taxisnet δεν έχει καν ανοίξει…
Καταβολή φόρου εισοδήματος
Η καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά σε τρεις δόσεις, αφού η πρόταση της ελληνικής πλευράς για πληρωμή του σε έξι ή επτά μηνιαίες δόσεις δεν βρήκε «ευήκοα ώτα» στους κύκλους των δανειστών. Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στους δανειστές την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε έξι ή επτά δόσεις. Η πρόταση, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από το κουαρτέτο κι έτσι η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις.
Ειδικότερα, ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ως εξής:
- Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου
- Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
- Η τρίτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 30 Νοεμβρίου
 
Μαρίνα Φούντα
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: