Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μέτρα για τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ

Στη λήψη νέων μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του συμβουλίου της που πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη) στις Βρυξέλλες.
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι έχει εμποτίσει τόσο την ευρωπαϊκή οικονομία, που υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά δευτερογενή προβλήματα, όπως μείωση μισθών και εμπορευμάτων.
Αυτό υποστήριξαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.
«Δηλητήριο»
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, μια μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων και στους μισθούς θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «δηλητήριο» για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Τονίζεται ότι όταν επικρατούν συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού, μειώνονται οι προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται επιφυλακτικοί, δέχονται χαμηλότερους μισθούς και, κατά συνέπεια, επέρχεται ακόμη μικρότερη κατανάλωση, αλλά και μείωση των επενδύσεων.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, αν ο πληθωρισμός μειωθεί περαιτέρω, συνεπεία και των παγκόσμιων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, το συμβούλιο της ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των επιτοκίων παρέμβασης, σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα από τα σχεδόν μηδενικά που ισχύουν σήμερα, ώστε να αναστραφεί αυτή η πορεία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήδη ανήσυχη για την πορεία του πληθωρισμού, από τις 10 Μαρτίου και την προηγούμενη σύνοδό της, έχει καθορίσει το επιτόκιο του βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού σε μηδέν, ενώ μείωσε και την ποινή που επιβάλλει στις τράπεζες που αφήνουν χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα σε μείον 0,4%. 
Στόχος της, να ωθήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν στην παροχή δανείων, αντί να διακρατούν αποθεματικά ποσά στις κεντρικές τράπεζες, ώστε να κινηθεί η αγορά μέσω της ρευστότητας.
Διαφωνεί η Γερμανία
Η απόφαση για τη λήψη των παραπάνω μέτρων από το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν ήταν πάντως ομόφωνη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Associated Press, αρκετά από τα μέλη του 25μελούς συμβουλίου διατύπωσαν αντιρρήσεις, όσον αφορά ορισμένα σημεία κλειδιά: η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η προσφορά εξαιρετικά φθηνών δανείων στα τραπεζικά ιδρύματα, η μείωση των επιτοκίων και των ποινών στις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια.
Μεταξύ των αντιρρήσεων αυτών ήταν η άποψη που εκφράστηκε ότι αν δίνεις φτηνά δάνεια στις τράπεζες, υπάρχει κίνδυνος να τις καταστήσει εξαρτώμενες από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις εκφράζει Γερμανία, η οποία απολαμβάνει χαμηλά ποσοστά ανεργίας (4,3%) και η οικονομίας της μεγεθύνεται, έναντι των 19 χωρών της ευρωζώνης, που κινείται μάλλον νωθρά.
Ωστόσο, ο Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ, επέμεινε ότι πρέπει να προωθηθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Ντράγκι: «Ό,τι χρειαστεί»
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να ξεφύγουν από τα επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής της τράπεζας επέμεινε στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν τα μέτρα της 10ης Μαρτίου, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική παρέμβασης για την οποία επικρίνει την ΕΚΤ η Γερμανία λέγοντας ότι «αυτό που κάνει η τράπεζα είναι να εφαρμόζει την εντολή που της έχει δοθεί».
Επίσης, υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική με τα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς μειώθηκε το κόστος δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους απλούς καταναλωτές.
Τέλος, εν όψει και του ταξιδιού του στην Πορτογαλία, ζήτησε από τα κράτη να λάβουν και αυτά μέτρα ώστε να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους γρηγορότερα, αυξάνοντας την κατανάλωση και μειώνοντας την ανεργία.
Ανησυχία και στις ΗΠΑ
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και από την άλλη πλευρά τους Ατλαντικού, καθώς σύμφωνα αξιωματούχους της Fed, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η εικόνα της διεθνούς οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας που άρχισαν να μειώνονται, αλλά και η αστάθεια στα χρηματιστήρια και στις τιμές μετοχών και ομολόγων είναι οι σημαντικότερες αιτίες.
Η Fed ήδη χαμηλώνει τις προβλέψεις της για αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάνει πίσω και από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που είχε αρχίζει να εφαρμόζει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: