Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Μία επιτυχημένη διαχείριση απορριμμάτων

Τουλάχιστον εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας επί 13 χρόνια του πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας στον μπλε κάδο και τον μπλε κώδωνα, χάρη στις συντονισμένες και άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τις οποίες φαίνεται να ενστερνίζονται οι συμπολίτες μας που επιλέγουν συνειδητά την πρακτική του μπλε κάδου για την καθημερινότητά τους, μέσα από ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της διαλογής στην πηγή.
Στο διάστημα αυτών των ετών η νοοτροπία των πολιτών άλλαξε, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα τους να έχει ενστερνιστεί τη διαδικασία ανακύκλωσης στην καθημερινότητά της, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η μεθοδικότητα και η σκληρή δουλειά, όταν υφίστανται συγκεκριμένοι στόχοι, αποδίδουν ακόμη και στην Ελλάδα που βιώνει την επαχθέστατη οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 τα αποτελέσματα των αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν παρουσίασαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2014 και για πρώτη φορά μετά το 2009.
Ετσι, τα υλικά συσκευασίας και χαρτιού εντύπων που ανακυκλώθηκαν πέρυσι άγγιξαν το μισό εκατομμύριο τόνους (488.000 τόνους για την ακρίβεια). Με αυτό τον τρόπο περίπου 500 χιλιάδες τόνοι σε ετήσια βάση δεν κατέληξαν σε χώρους ταφής, με προφανή σημαντικότατα οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα έργα της ΕΕΑΑ καλύπτουν το 92% του πληθυσμού της χώρας, καθώς η ΕΕΑΑ συνεργάζεται με 296 ΟΤΑ εξυπηρετώντας συνολικά 9,9 εκατομμύρια πολίτες.
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας υπολείπεται των περισσότερων ευρωπαϊκών σε πρωτοβουλίες και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.
Προφανή αιτία γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η δύσκολη συγκυρία περιορίζει τις δυνατότητες εφαρμογής σύνθετων και δαπανηρών λύσεων. Ωστόσο δεν παύουν να δημιουργούνται ευκαιρίες για εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων για επίλυση των προβλημάτων με χαμηλό κόστος.
Στην κατεύθυνση αυτή την τελευταία δεκαετία η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα, συντονίζοντας τις διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας στην Ελλάδα.
Κλειδί στην προσπάθειά της στάθηκε η επιτυχία της να φέρει στο ίδιο τραπέζι και σε συνεργασία δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρειες) με την ιδιωτική πρωτοβουλία, και συγκεκριμένα τους παραγωγούς και εμπόρους προϊόντων συσκευασίας (ως υπόχρεους σύμφωνα με τον νόμο) με τους δήμους και τους διαδημοτικούς φορείς (ΦοΣΔΑ).
Οι δήμοι και οι διαδημοτικοί φορείς (ΦοΣΔΑ), ως οι κατεξοχήν αρμόδιοι για τη συλλογή των δημοτικών απορριμμάτων και αποβλήτων, όχι μόνο συμμετέχουν ενεργά σ' αυτήν την πρωτοβουλία αλλά αποτελούν και ζωτικό συστατικό της, αφού στη μετοχική σύνθεση της ΕΕΑΑ η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συμμετέχει με ποσοστό 35%, έχοντας και τρία από τα εννέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΑΑ αποτελεί μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία και η μετοχή της δεν αποδίδει μέρισμα στους μετόχους της, λειτουργώντας προς την επίτευξη του δημόσιου σκοπού της ανακύκλωσης.
Λειτουργικός βραχίονας αυτής της προσπάθειας είναι το Πρόγραμμα του Μπλε Κάδου, καθώς η αξιοποίησή του καθιστά δυνατή την επίτευξη των εθνικών στόχων και την ουσιαστική υλοποίηση της ανακύκλωσης στην πατρίδα μας.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στους ΟΤΑ έχουν τοποθετηθεί συνολικά 5.300 μπλε κώδωνες και σχεδόν 140.000 μπλε κάδοι (τους συναντάμε σχεδόν σε κάθε γειτονιά), στους οποίους εναποτίθενται καθημερινά μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, οι οποίες με τη σειρά τους συλλέγονται από τα 474 οχήματα που τους έχουν παραχωρηθεί από την ΕΕΑΑ κι έπειτα από προσεκτική διαλογή και δεματοποίηση καταλήγουν στα 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και προωθούνται για διάθεση στην αγορά των πρωτογενών υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: