Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης»

«Παίζει με τη φωτιά» όποιος επαναφέρει το σενάριο του Grexit,  σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.
Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης και αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. 
Μια τέτοια πρόταση, όπως είπε, θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί και το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.
Επίσης, δηλώνει πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν και εξηγεί ότι έχει ενημερώσει σχετικά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.
«Όχι στα χρονοδιαγράμματα»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι είναι σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επίσης, αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». 
«Τώρα το χρέος»
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι προχωράει.
Ωστόσο, αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για «αυτόματη αναδιάταξη του χρέους»(automatic reprofiling) θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.
Όπως παραδέχθηκε, υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρεται ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια, αλλά ότι ο ίδιος δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email.
Ωστόσο, είπε πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: