Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σ.ΕΚ.Α.: Όχι στην έξωση του ελληνικού λαού από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους!

Από την 1η Απριλίου 2016 το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί σχέδιο έξωσης του ελληνικού λαού από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους όλης της επικράτειας. Μετατρέποντας ένα δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν, κατάλληλο μάλιστα για λίγες τσέπες και κυρίως τουριστικές, εκτοξεύει τις τιμές των μεμονωμένων εισιτηρίων έως και 400% (όπως συμβαίνει π.χ. με το αντίτιμο της εισόδου στον Κεραμεικό της Αθήνας), ενώ γενικεύει το «ενιαίο» εισιτήριο (για συγκεκριμένες ομάδες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε 17 περιοχές της χώρας) με τιμές πολύ υψηλές για το καταβαραθρωμένο ελληνικό βαλάντιο, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ.
Δυστυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού βρήκε πρόθυμους συνεργούς στη ληστρική του αυτή επίθεση: το Τ.Α.Π. (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) και το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) υπερθεμάτισαν στον σχεδιασμό αποκλεισμού μεγάλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας από Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με ένα επιεικώς απαράδεκτο σκεπτικό: «Το ΤΑΠ έπρεπε ως εισπρακτικός μηχανισμός να σκεφτεί ποιοι είναι οι χώροι που “αντέχουν” μια αύξηση. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν βασισμένο στη λογική ότι όλα αλλάζουν, όχι μόνον οι τιμές». Βέβαια, οι διατυπώσεις αυτές από τα πιο επίσημα χείλη των εκπροσώπων του ΤΑΠ (το οποίο ομολογεί ότι δεν έχει πολιτιστική και κοινωνική αποστολή, μόνο εισπρακτική) παραγνωρίζουν ότι ανάμεσα σε εκείνα που έχουν αλλάξει είναι και η οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα, η οποία έχει πάρει την κατηφόρα μαζί με τη δυνατότητα πρόσβασής του σε χώρους πολιτισμού.
Από την πλευρά του, το ΚΑΣ αποδέχτηκε ενθέρμως και ομοφώνως τις νέες τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης από την «Επιτροπής Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων»), δεν δίστασε να προτείνει περαιτέρω αύξηση για συγκεκριμένους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους όπως π.χ. στη Σπιναλόγκα και στην Αμφίπολη, ενώ μέλη του διαφώνησαν με την προοπτική της περιοδικής (κατά τους χειμερινούς μήνες) μείωσης της τιμής των εισιτηρίων σε Μουσεία και Μνημεία, διότι μια τέτοια αλλαγή θα τα «ευτελίζει».
Η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού δηλώνει με τη σειρά της ότι η ελληνική οικογένεια, αυτή που καλείται σήμερα να πληρώσει δεκάδες ευρώ για να μπορέσει να επισκεφτεί ένα μνημείο του τόπου, «θα έχει την ευκαιρία του μισού εισιτηρίου που προσφέρουν μουσεία και χώροι τον χειμώνα».
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
► καταγγέλλει τις πολιτικές που έχουν φέρει μνημονιακή βαρυχειμωνιά για τον ελληνικό λαό, που του στερούν την πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού, και μάλιστα τώρα τον εμπαίζουν, καλώντας τον να κάνει υπομονή μέχρι τον επόμενο χειμώνα!
► αποδοκιμάζει τους οικονομίστικους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του Υπουργείου και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων η οποία συνιστά ισοδύναμο αποκλεισμού μεγάλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας από χώρους πολιτισμού.
► καλεί όλους τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τους Φορείς και καταρχάς εκείνους που ενεργοποιούνται στον χώρο του Πολιτισμού να εναντιωθούν στην υλοποιούμενη έξωση της ελληνικής οικογένειας από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους.
Να διευκολύνουμε, όχι να αποκλείσουμε την πρόσβαση του λαού σε χώρους Πολιτισμού!
Όχι στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους!
Όχι στις πολιτικές εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας!
Να υπερασπιστούμε τα αρχαία μνημεία και τους σύγχρονους εργαζόμενους στον Πολιτισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: