Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Δοκιμάζεται η Λαϊκή Ενότητα

Σε διαρκή αναταραχή βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβρη που η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της για τον χαρακτήρα της παράταξης, τον τρόπο οργάνωσής της και τη σχέση της με τα κινήματα πήρε χαρακτήρα σύγκρουσης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια Αττικής.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα στοιχεία κρίσης η ΛΑ.Ε. τα είχε από γεννησιμιού της, με τον τρόπο που αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτήθηκε ως ξεχωριστός πολιτικός φορέας. Αυτά επιδεινώθηκαν και βγήκαν στην επιφάνεια μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα έχουν πάρει απειλητικό χαρακτήρα και κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο όλων αυτών, οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΛΑ.Ε. έχουν οδηγήσει σε μια σειρά εξελίξεις, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι παρακάτω και αφορούν επί της ουσίας τη βασική συνιστώσα της, που είναι το Αριστερό Ρεύμα:
Τρεις σημαντικές εξελίξεις
■ Το Αριστερό Ρεύμα (κληρονομιά από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ), από άτυπη τάση μέσα στη ΛΑ.Ε., πραγματοποιεί σήμερα και αύριο πανελλαδική συνδιάσκεψη για να μετατραπεί σε αυτοτελή πολιτική κίνηση στο εσωτερικό της παράταξης.
■ Μια σειρά στελέχη της ΛΑ.Ε. και του Αριστερού Ρεύματος έχουν συγκροτήσει δική τους ξεχωριστή τάση με τον προσωρινό τίτλο «Συμβολή 73», καθώς τόσα είναι τα στελέχη που υπογράφουν «Κείμενο Παρέμβασης προς την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη» της παράταξης. Ανάμεσα σε άλλους, στη «Συμβολή 73» συμμετέχουν ο Στάθης Κουβελάκης και η Φλώρα Νικολιδάκη.
■ Μεμονωμένα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Μπελαντής (παλιό στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), αυτονομούνται από τάσεις. Ο τελευταίος αποχώρησε από το Ρεύμα στη βάση πολιτικής πλατφόρμας την οποία και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα ISKRA.
Οι κινήσεις αυτές -οι οποίες είναι πιο έντονες στη βάση- χαρακτηρίζονται αποσυνθετικές από στελέχη της ΛΑ.Ε. Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως το μέλλον της παράταξης δεν θα είναι ευοίωνο όσο δεν γίνεται η ιδρυτική της συνδιάσκεψη και δεν ξεκαθαρίζονται οι πολιτικές και οργανωτικές αρχές της.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύουν τη μετατροπή του Αριστερού Ρεύματος σε πολιτική κίνηση ως μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ η δημιουργία της κίνησης «Συμβολή 73» θεωρείται απόρροια των πολιτικών διαφορών και της έλλειψης δημοκρατίας μέσα στο Ρεύμα και μέσα στη Λαϊκή Ενότητα.
Η συνδιάσκεψη του Ρεύματος
Στην πανελλαδική του συνδιάσκεψη σήμερα και αύριο το Αριστερό Ρεύμα, όπως προαναφέραμε, καλείται να αποφασίσει τη μετατροπή του σε πολιτική κίνηση. Αυτή η μετεξέλιξη θα οριστικοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη λήγει αύριο όταν θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Η δεύτερη φάση προβλέπει μέσα σε ένα εξάμηνο, το αργότερο, τη διοργάνωση συνεδρίου της νέας πολιτικής οργάνωσης όπου θα ψηφιστούν το ιδεολογικοπολιτικό της πλαίσιο και το καταστατικό της.
Για την τωρινή συνδιάσκεψη, ανάμεσα στα μέλη του Ρεύματος κυκλοφόρησε πολυσέλιδο κείμενο συζήτησης το οποίο αναφέρεται στα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η κίνηση και στη διαμόρφωση της ιδρυτικής διακήρυξης. Στο κείμενο αυτό γίνεται λόγος για ουσιαστική επαναθεμελίωση της Αριστεράς στην Ελλάδα, ενώ στη νέα κίνηση γίνεται προσπάθεια να παντρευτούν νεοκομμουνιστικά στοιχεία με στοιχεία αριστερών αντικαπιταλιστικών οργανώσεων.
Οι ιδεολογικές αναφορές της κίνησης «βασίζονται και εμπνέονται από την κλασική κληρονομιά του Μαρξ και του Ενγκελς, την ιδιαίτερη συμβολή του Λένιν στο προχώρημα της μαρξιστικής σκέψης και στρατηγικής -ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα- και από τις επαναστατικές προωθήσεις του Γκράμσι, ειδικότερα στην τακτική του ‘’πολέμου θέσεων’’ και της απόκτησης της ηγεμονίας».
Ταυτόχρονα, αφήνεται ανοικτό το πεδίο για την αξιοποίηση παλιότερων και σύγχρονων μαρξιστικών ρευμάτων. Στο πλαίσιο των πολιτικών θέσεων, το Ρεύμα προβάλλει τις θέσεις της ΛΑ.Ε., της οποίας θέλει να είναι ο βασικός πυλώνας. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως ενώ το Ρεύμα χαρακτηρίζει τη ΛΑ.Ε. πολιτικό μέτωπο, στόχο θέτει τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο επιθυμεί να ηγεμονεύσει η Λαϊκή Ενότητα.
Η κίνηση των 73
Στο δικό της κείμενο η «Συμβολή 73» ασκεί δριμύτατη κριτική για την πορεία της ΛΑ.Ε. ώς σήμερα, αποδίδοντας την κύρια ευθύνη στην ηγεσία της. Γίνεται λόγος για πλήρη αποτυχία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ως προς τους στόχους που τέθηκαν, ενώ σημειώνεται πως «έξι και πλέον μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και σχεδόν πέντε μήνες από το διήμερο της πανελλαδικής σύσκεψης στο ΣΕΦ, οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της ΛΑ.Ε. εξακολουθούν να κινούνται με βήμα σημειωτόν».
Και προστίθεται: «Η ευθύνη για την τρέχουσα λειτουργία και την πολιτική παρέμβαση της ΛΑ.Ε. έχει ανατεθεί σε προσωρινά, μη εκλεγμένα όργανα, που λειτουργούν στη βάση άτυπων κανόνων και επετηρίδων εντός του υφιστάμενου στελεχικού δυναμικού, το οποίο τείνει να προσλάβει χαρακτήρα ισοβιότητας».
Για την ηγεσία επίσης αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο εσωστρεφές από την εικόνα μιας αυτονομημένης ηγετικής ομάδας, που φαίνεται να μην έχει άλλη έγνοια πέρα από την απλή αναπαραγωγή της και την κατοχύρωση του ρόλου της». Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΛΑ.Ε. θεωρείται από τους 73 πως λειτουργεί διαλυτικά, με φαινόμενα αποστράτευσης και απογοήτευσης.
Ο Δημήτρης Μπελαντής στο δικό του κείμενο θέτει επτά προϋποθέσεις διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση της παράταξης οι οποίες, επειδή δεν προωθούνται από το Αριστερό Ρεύμα, οδηγούν τον ίδιο σε αποχώρηση από τις τάξεις του. Ο ίδιος επίσης θεωρεί ότι «ο κύκλος του Αριστερού Ρεύματος έχει πια κλείσει οριστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: