Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα

Χάρτης καταγράφει τις εννέα ισχυρότερες δυνάμεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, τις συμμαχίες και τα όπλα που διαθέτουν.
Μετά την πυρηνική δοκιμή από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν και τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που προκάλεσε, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν ανήσυχες τις εξελίξεις.
Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι "πολύ ανησυχητική και λυπηρή"  ενέργεια, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. "Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας οι ηγέτες, τουλάχιστον, εννέα χωρών μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδια, μιας κι έχουν φροντίσει και οι δικές τους χώρες να αναπτύξουν πυρηνικά προγράμματα πιο ισχυρά απ' αυτά του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ποιες, όμως, είναι οι χώρες που διαθέτουν τα σημαντικότερα πυρηνικά όπλα;
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, Statista, που είχε προχωρήσει σε καταγραφή των πυρηνικών όπλων σ' όλο τον κόσμο κατέταξε τις χώρες που διαθέτουν τα πιο ισχυρά πυρηνικά προγράμματα.
Στην 1η θέση βρίσκεται η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία εκτιμάται πως διαθέτει περισσότερα από 7.500 πυρηνικές κεφαλές, καθιστώντας την μια από τις ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως.
Στην 2η θέση τερματίζουν οι ΗΠΑ, που πλησιάζουν τη Ρωσία με 7.200 πυρηνικές κεφαλές, πολλές εκ των οποίων φιλοξενούνται και σε χώρες εκτός της αμερικανικής ηπείρου.
Τρίτη, αλλά με μεγάλη διαφορά, είναι η Γαλλία με 300 πυρηνικές κεφαλές. Στην 4η θέση βρίσκεται η Κίνα με 250 πυρηνικές κεφαλές, ενώ στην 5η το Ηνωμένο Βασίλειο με 215.
Ακολουθεί το Πακιστάν, όπου ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών εκτιμάται στις 100 με 120, η Ινδία με 90 - 110 και το Ισραήλ με 80.
Στην 9η θέση τερματίζει η Βόρειος Κορέα, που έχει αναστατώσει τον πλανήτη με τις δοκιμές που πραγματοποιεί κατά καιρούς, με μόλις 10 πυρηνικές κεφαλές, που είναι ωστόσο ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Παράλληλα, ο ίδιος χάρης καταγράφει και τις χώρες που απλά φιλοξενούν ξένων συμφερόντων πυρηνικά προγράμματα, όπως η Τουρκία και χώρες που απλά ανήκουν σε διεθνείς συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, που διαθέτουν πυρηνικά προγράμματα.

Εύη Κιόρρι 
Πηγή: Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: