Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«Γιατί πειράζει να φοράς ρούχα στη θάλασσα;»

Η μάχη του μπουρκίνι μπορεί να κρίθηκε από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας που ανέστειλε την απαγόρευσή του, αλλά ο πόλεμος δεν λέει να κοπάσει.
Αφοπλιστική στην αλαζονεία της η απάντηση του Νικολά Σαρκοζί, όταν του επισήμαναν πως η πανεθνική απαγόρευση του μπουρκίνι που υπόσχεται είναι αντισυνταγματική: «E, θα κάνουμε συνταγματική μεταρρύθμιση».
Απτόητος και ο Γάλλος πρωθυπουργός, που θεωρεί πως τα γυμνά στήθη των γυναικών εκφράζουν καλύτερα τις αξίες της Γαλλίας από τη μαντίλα.
«Η Μαριάν (σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας) έχει γυμνά στήθη γιατί τρέφει τον λαό, δεν φορά μαντίλα γιατί είναι ελεύθερη. Αυτή είναι η Δημοκρατία», τουίταρε ο Μανουέλ Βαλς για να δεχθεί σωρεία επικριτικών σχολίων για την άγνοια και ασχετοσύνη του.
«Τα γυμνά στήθη της Μαριάν είναι μια αλληγορία, κρετίνε» τον κατακεραύνωσε η ακαδημαϊκός και ειδήμων της Γαλλικής Επανάστασης Ματίλντ Λαρέρ, εξηγώντας πως η Μαριάν αναπαριστάται άλλοτε με γυμνά στήθη κι άλλοτε με καλυμμένα γιατί αυτές οι διαφορετικές απεικονίσεις εκφράζουν δύο διαφορετικές απόψεις για τη Γαλλική Δημοκρατία, τη σώφρονα και την επαναστατική, και δεν έχουν καμιά σχέση με τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους.
Η δε πρώην υπουργός (των Πράσινων) Σεσίλ Ντιφλό σχολίασε πως τα εγκώμια του Βαλς για τα στήθη της Μαριάν «αποτελούν ένδειξη της αξιοθρήνητης άποψης κάποιων Γάλλων πολιτικών για τις γυναίκες».
Οσο οι Γάλλοι αλληλοσπαράσσονται για το μπουρκίνι, τα γυμνά στήθη, τις ελευθερίες και τις αξίες και πώς αυτές ενσαρκώνονται από τα μέρη του γυναικείου σώματος και την έκταση κατά την οποία παραμένουν ακάλυπτα, «πολλοί άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου δικαιολογημένα αναρωτιούνται “γιατί είναι μεγάλο θέμα να είσαι ντυμένος στη θάλασσα;”», όπως γράφει ένα απολαυστικό ρεπορτάζ της Washington Post, παρουσιάζοντας περιβολές ανάλογες του μπουρκίνι που σε διάφορες γωνιές του κόσμου φορούν οι γυναίκες, χωρίς κανείς να ενοχλείται.
Στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι γυναίκες αποφεύγουν το μαύρισμα και κατακλύζουν τις παραλίες φορώντας μεγάλα καπέλα, μακριά ρούχα, ακόμη και ειδικά αποσπώμενα μανίκια, σαν γκέτες για τα άνω άκρα, ώστε να μην τις καίει ο ήλιος.
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχει γίνει πλέον κανόνας να έχουν οι λουόμενοι όσο περισσότερο γίνεται καλυμμένο το σώμα τους όταν βρίσκονται στην παραλία.
Η Αυστραλία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μελανώματος στον κόσμο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, με δύο στους τρεις Αυστραλούς να προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος πριν συμπληρώσουν τα 70 τους χρόνια.
Το κράτος, μάλιστα, έχει αναλάβει καμπάνιες καλώντας τους πολίτες να κάθονται στην παραλία με μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια.
Πολλοί πλέον φορούν «rash guard», τα ειδικά τζάκετ των σέρφερ ή και στολή κατάδυσης, ενώ συνήθη είναι και τα «stinger-suit», ένα είδος πολύχρωμου μπουρκίνι για να αποφεύγει κανείς τις τσούχτρες.
Στην δε Κίνα, όπου η ηλιοθεραπεία επίσης δεν θεωρείται ιδιαίτερα υγιής πρακτική, πολλές γυναίκες στην παραλία φορούν ρούχα που καλύπτουν όλο τους το σώμα, ενώ πλέον είναι συρμός και το «facekini», μια μάσκα που καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι.
Δημιουργία ενός επιχειρηματία του Κινγκντάο το 2014, το «φεϊσκίνι» μαζί με τα ολόσωμα μαγιό αποτελούν μία από τις αγαπημένες περιβολές σε κάποιες κινεζικές παραλίες.
Ακόμη και στη Γαλλία, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τις απαγορεύσεις του μπουρκίνι από δήμους, οι online πωλήσεις τους πενταπλασιάστηκαν και όλες οι παραγγελίες ήταν από μη μουσουλμάνες που τότε ανακάλυψαν το μπουρκίνι, ανάμεσά τους πολλές που επέζησαν από καρκίνο και κολυμβήτριες που θέλουν να προστατευτούν από τον ήλιο, έλεγε στον Guardian η Αυστραλο-Λιβανέζα Αχέντα Ζανέτι, η γυναίκα που το 2004 σχεδίασε για τις μουσουλμάνες το ιδιότυπο μαγιό που τις καλύπτει από το κεφάλι έως τα πόδια.
Τι κι αν αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη; Ολες αυτές οι γυναίκες, αν βρίσκονταν σε μια γαλλική παραλία, κατά τον Βαλς και τους συμμάχους του υπέρ της απαγόρευσης του μπουρκίνι, θα όφειλαν να προσαρμοστούν στις γαλλικές τους «αξίες» και να ξεσκεπάσουν το σώμα τους.
Αφελείς γυναίκες που πιστεύουν πως οι γαλλικές αξίες είναι πρωτίστως Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη και ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως τού τι μαγιό φορούν.

Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: