Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Γονίδια καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της αντικαρκινικής θεραπείας

Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια
Καλύτερη επιλογή ανά ασθενή.
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν 14 γονίδια που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν αν η αντικαρκινική θεραπεία είναι επιβοηθητική για τον ασθενή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους ασθενείς να μην υποβάλλονται σε μη αναγκαίες θεραπείες.
Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Lawrence Berkeley» στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια εντόπισαν 14 γονίδια που υπερ-εκφράζονται διαρκώς σε μεγάλο αριθμό καρκίνο. Όταν ένα γονίδιο υπερ-εκφράζεται ουσιαστικά μεταδίδει «μια σειρά οδηγιών» για τη διαχείριση μιας παθολογικής κατάστασης.
Εν συνεχεία δημιούργησαν ένα σύστημα βαθμολόγησης με βάση τον βαθμό υπερ-έκφρασης κάθε γονιδίου. Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο υπερ-εκφράζονταν τα γονίδια.
Σε αρκετές μορφές καρκίνου, όσο υψηλότερο ήταν το σκορ, τόσο χειρότερη η πρόγνωση για τους ασθενείς. Αλλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκφραση των 14 γονιδίων τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι, βάσει του σκορ έκφρασης των γονιδίων θα μπορούσαν οι γιατροί να προβλέπουν την ανταπόκριση του ασθενή σε συγκεκριμένα αντικαρκινικά σχήματα.
«Ένας γενετικός δείκτης είναι πάντα πολύτιμος σύμμαχος όταν πρέπει να αποφασίσουμε για την χρήση μιας συγκεκριμένης θεραπείας ή όχι, αλλά η μετατροπή της θεωρητικής γνώσης σε καθημερινή κλινική πρακτική απέχει πολύ και απαιτεί περισσότερη μελέτη» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: