Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μετράει τις πληγές της η Π.Ε. Πέλλας μετά από τη σφοδρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης: Οι υπηρεσίες καταγράφουν τις ζημιές και προχωρούν άμεσα όλες οι ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι έντονες βροχοπτώσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και διήρκησαν μέχρι και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες υποδομές σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, μετά από επείγων αίτημα που υποβλήθηκε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, από τον Διευθυντή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα κ. Ιωάννη Κρουσταλλακίδη, για τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης, μετά από την άνοδο της στάθμης του νερού στην τεχνητή λίμνη του Άγρα σε σημείο επικινδυνότητας, συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), σε έκτακτη συνεδρίαση.
Το ΣΟΠΠ διαχειρίστηκε επιτυχώς την κατάσταση, θέτοντας σε ελεγχόμενη λειτουργία το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Έδεσσας, σε συνεννόηση με το Δήμο Σκύδρας ο οποίος στις περιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει με πλημμύρες καθώς στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται τόσο τα νερά της Έδεσσας, όσο και της Αλμωπίας.
Σοβαρά προβλήματα όμως δημιουργήθηκαν και στο υδρολογικό δίκτυο και σε γέφυρες της Π.Ε. Πέλλας. Μετά από διαδοχικές αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη ΙΙ Μ/Κ Μεραρχία, τη ΔΕΔΔΗΕ, εθελοντές και άλλους φορείς καταγράφηκαν τα προβλήματα και έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των καταστροφών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν και συντόνισε το έργο των επειγουσών ενεργειών για την ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας από τη φυσική καταστροφή. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «Προχωράει άμεσα η πλήρης καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής και των σημείων στα οποία χρειάζεται να παρέμβουμε άμεσα. Υπάρχει ένα πλάνο άμεσων δράσεων για την εξάλειψη της επικινδυνότητας (σωστικές εργασίες) και, στη συνέχεια, η δρομολόγηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των βλαβών στις δημόσιες υποδομές. Η Περιφέρεια έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό, με την έκδοση Μνημονίων Ενεργειών, Πρότυπων εγγράφων και την ανάπτυξη μίας κουλτούρας άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας στην οποία ανταποκρίνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Επομένως, τις προσεχείς ημέρες προχωρούν οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα και να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των κατοίκων και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Με την ευκαιρία, αξίζει να τονίσουμε τη σημασία των μεγάλων έργων διαχείρισης των υδρολογικών πόρων της Πέλλας με τη τεχνητή λίμνη του Άγρα, την
Τάφρο 66 και την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών και διάνοιξη του Λουδία. Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος για το ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτά τα μεγαλόπνοα έργα των περασμένων δεκαετιών, τα οποία οφείλουμε να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε. Να θυμίσω εδώ ότι δύο από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας και η Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Πέλλας (Τάφρος Τσιναρλί), ενώ έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα στην Άψαλο, Πολυκάρπη, Μεσσιανό, κ.ά. Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαïτζίδη, ζητήσαμε τον καθαρισμό της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία και καταφέραμε και εντάξαμε μέρος του καθαρισμού του Λουδία στην περιοχή της Κρύας Βρύσης με κόστος περίπου 1.000.000 ευρώ. Η πολιτική προστασία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Αναπτυξιακού μας Προγραμματισμού μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομών που χρειάζεται η Πέλλα στο δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.»
Μία σύνοψη της εικόνα των βλαβών στις δημόσιες υποδομές παρουσιάζει το επόμενο απόσπασμα από Τεχνική Έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας:
Δήμος Αλμωπίας
Τ.Κ Τσάκων - Στο 2ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αριδαίας - Πολυκάρπης στη γέφυρα επί του χειμάρρου "Ασπροπόταμος - Μπέλιτσα" παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις στο πεζοδρόμιο και στο ακρόβαθρο. Ανάντη και κατάντη της γέφυρας παρατηρήθηκε κατάρρευση των αναχωμάτων μετά από υποσκαφή.
Τ.Κ Λουτρακίου - Στο 16ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αψάλου - Λουτρακίου στη γέφυρα επί του χειμάρρου "Θερμοπόταμος - Τόπλιτσα" καταστράφηκε ολοσχερώς ο αναβαθμός ανάντη της γέφυρας. Στο 9ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αριδαίας - Λουτρακίου στη γέφυρα επί του χειμάρρου "Μαυροπόταμος - Τσαρνάκα" το ύψος του πυθμένα έχει ανέλθει λόγω συσσώρευσης φερτών, με αποτέλεσμα το ελεύθερο ύψος κάτω από τη γέφυρα να είναι της τάξης του 1,5m. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι κατάντη της γέφυρας και για μήκος της τάξης του 1,5χλμ έως τη συμβολή του χειμάρρου “Μαυροποτάμου” με το χείμαρρο "Ασπροπόταμο" παρατηρείται συσσώρευση φερτών με αποτέλεσμα την αλλοίωση της μηκοτομής του πυθμένα σε όλο το μήκος του χειμάρρου
Τ.Κ Όρμας - Στο 14ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αψάλου - Λουτρακίου στη γέφυρα επί του χειμάρρου "Ασπροπόταμος - Μπέλιτσα" παρατηρήθηκε ολοσχερής καταστροφής της κοιτόστρωσης της γέφυρας στο ένα φάτνωμα. Επιπλέον ανάντη της γέφυρας παρατηρήθηκε πτώση της "ποδιάς"- θεμελίου υφιστάμενων συρματοκιβωτίων
Τ.Κ Προμάχων - Στο 5ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αριδαίας - Προμάχων στη γέφυρα επί του χειμάρρου "Μεγάλο Ρέμα - Σόσιτσα" παρατηρήθηκε ολοσχερής καταστροφής της κοιτόστρωσης της γέφυρας στο ένα φάτνωμα.
Τ.Κ Σαρακηνών - Στο 2ο χλμ. Δημοτικής οδού Σαρακηνών - Κορυφής στο τεχνικό επί του χειμάρρου "Γριάς ρέμα" παρατηρήθηκε υπερχείλιση προκαλώντας φθορές στο οδόστρωμα και υποσκαφή των πτερυγότοιχων.
Δ.Κ Αριδαίας - Στο 2ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αριδαίας - Έδεσσας στη γέφυρα επί του χειμάρρου " Ασπροπόταμος - Μπέλιτσα " το ύψος του πυθμένα έχει ανέλθει λόγω συσσώρευσης φερτών, με αποτέλεσμα το ελεύθερο ύψος κάτω από τη γέφυρα να είναι της τάξης του 1,5m.
Δήμος Πέλλας
Δ.Ε Κύρρου - Παρατηρήθηκε περαιτέρω διάβρωση και ταπείνωση του πυθμένα του χειμάρρου "Γραμμόσκα" με αποτέλεσμα την εξ' ολοκλήρωση αποκάλυψη του ορθογωνικού αγωγού από σκυροδέμα του ΤΟΕΒ Μυλοτόπου κατάντη της γέφυρας πού είχε καταρρεύσει το 2015.Απαιτείται η μηκοτομική αποκαταστάση του χειμάρρου και αντικατάσταση της γέφυρας.
Δήμος Σκύδρας
Τ.Κ. Λιποχωρίου – Αστοχία αναχώματος πλησίον της γέφυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: