Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

G20: Να μοιραστεί το βάρος του προσφυγικού

Την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον καλύτερο συντονισμό από όλες τις χώρες ζητά η "Ομάδα των Είκοσι", ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Ομπάμα - Πούτιν.
Η Ομάδα των Είκοσι (G20) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να «εντείνουν τη βοήθειά τους» και να «συντονίσουν» καλύτερα τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να μοιραστούν «τα βάρη που αντιστοιχούν», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Χανγκτζόου (Κϊνα).
«Καλούμε να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων και προσκαλούμε όλα τα κράτη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει η γαλλική εκδοχή του κειμένου.
Η G20, που εκπροσωπεί το 85% του παγκόσμιου πλούτου, επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για καλύτερο «συντονισμό των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα» προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι βαθιές αιτίες της προσφυγικής κρίσης» και να «κατανεμηθούν τα βάρη» που αντιστοιχούν στον καθένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Η G20 κάλεσε επίσης να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών, και όχι μόνο νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να πάρει πάλι μπροστά η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο της καινοτομίας ως «μοχλού ανάπτυξης».
«Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη», αναφέρεται στη γαλλική εκδοχή του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της G20.
Αδιέξοδο Ομπάμα - Πούτιν για Συρία
Εν τω μεταξύ, σε αδιέξοδο κατέληξε η κατ’ ιδίαν συνάντηση για τη συριακή κρίση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι «υπαναχώρησε» σε ορισμένα θέματα στις διαπραγματεύσεις της για τη Συρία, γεγονός που καθιστά αδύνατη προς το παρόν μια συμφωνία συνεργασίας.
Η διαδικασία θα συνεχισθεί επισημαίνει το Κρεμλίνο. Οι διαφορές μας στην προσέγγιση παραμένουν, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν κυρίως για την τύχη του Μπασάρ Αλ Ασαντ και για τις ομάδες που απαρτίζουν τη συριακή αντιπολίτευση.
Για τον Πούτιν, η βασική δυσκολία είναι να καθοριστεί ποιες ένοπλες ομάδες θα χαρακτηριστούν τρομοκρατικές και ποιες θα περιληφθούν στη λεγόμενη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Εφαρμογή του καθεστώτος Δουβλίνου ζητεί η Κομισιόν
Πάντως, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό σημείωσε ότι "ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο".
Η ίδια υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.
H κ. Mπερτό παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πηγή: News247.gr με πληροφορίες ΑΠΕ - Εuronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: