Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τέλος εποχής για την ΕΤΑ: 3,5 τόνοι όπλων και εκρηκτικών στις κρυψώνες της

Η επιχείρηση διεξήχθη με ηρεμία, χωρίς βία, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σκέφτεται τα 829 θύματα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης. Τα πιο αιματηρά χτυπήματα της ΕΤΑ στην άνω των 50 ετών πορεία της.
«Σχεδόν 3,5 τόνοι όπλων, εκρηκτικών και άλλων υλικών βρέθηκαν» στις οκτώ κρυψώνες που υπέδειξε η βασκική αυτονομιστική οργανωση ΕΤΑ, η οποία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αφοπλισμό, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.
«Η γαλλική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτήν την επιχείρηση, που διεξήχθη με ηρεμία χωρίς να υπάρξει βία» επισήμανε ο Καζνέβ σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς το τέλος της βασκικής αυτονομιστικής τρομοκρατίας» σημειώνει ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, που επισήμανε ότι σκέφτεται «τα 829 θύματα της ΕΤΑ και τους χιλιάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τις τρομοκρατικές της ενέργειες».
Νωρίτερα, οι γαλλικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν δελτίο τύπου όπου αναφερόταν ότι «δεκάδες όπλα» και «πολλές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών υλών» ανακαλύφθηκαν από τη γαλλική αστυνομία έπειτα από την παράδοση του καταλόγου το πρωί με τις κρυψώνες όπλων.
Η δικαστική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, που θα βοηθήσει κυρίως στο να καθοριστεί εάν ορισμένα από τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν από την οργάνωση ΕΤΑ, η οποία είχε ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τον «πλήρη αφοπλισμό» της.
«Στα σημεία που υποδείχθηκαν, ανακαλύφθηκαν σε δοχεία και σάκους δεκάδες περίστροφα, ημιαυτόματες καραμπίνες, χιλιάδες πυρομαχικά, πολλές χιλιάδες κιλά εκρηκτικών υλών και υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, πολλές εκατοντάδες πυροκροτητές και επιβραδυντές» περιέγραψε η εισαγγελία του Παρισιού σε δελτίο τύπου.
Τα πιο αιματηρά χτυπήματα της ΕΤΑ
Η ΕΤΑ έχει γράψει την ιστορία της με δεκάδες χτυπήματα, τα οποία άφησαν κατ’ επανάληψη σοκαρισμένη την κοινή γνώμη. Οι στρατιωτικές εστίες και τα στρατιωτικά οχήματα υπήρξαν πάντοτε στο επίκεντρο της οργάνωσης. Τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα προκάλεσαν σε αυτές τις πέντε δεκαετίες αποτρόπαια μακελειά που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα πιο αιματηρά χτυπήματα της οργάνωσης, όπως αναφέρονται στο oneman και στο αφιέρωμα του Θανάση Κρεκούκια, είναι τα εξής:
- 20 Δεκεμβρίου 1973. Η ΕΤΑ σκοτώνει στη Μαδρίτη τον ναύαρχο και πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου, Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, ενεργοποιώντας μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το οδόστρωμα τη στιγμή που το αυτοκίνητο του διαδόχου του Φράνκο περνούσε από το σημείο. Από τη σφοδρή έκρηξη, το όχημα “ίπταται” πάνω από το διπλανό κτίριο και μένει κρεμασμένο στην ταράτσα από την εσωτερική πλευρά του ακάλυπτου! Εκτός από τον ναύαρχο, δυο ακόμα άτομα χάνουν τη ζωή τους στο πιο εντυπωσιακό χτύπημα στην 52χρονη ιστορία της οργάνωσης.
- 13 Σεπτεμβρίου 1974. Δεκατρείς πολίτες πεθαίνουν μετά από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας μέσα στην καφετέρια “Rolando” στην οδό Correo της Μαδρίτης, ενώ τραυματίζονται άλλοι 80. Η καφετέρια ήταν γνωστό στέκι αστυνομικών, όμως από τα 13 θύματα μόνο ένας ανήκε στο σώμα.
- 29 Ιουλίου 1979. Τρεις βόμβες εκρήγνυνται σχεδόν ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο “Barajas” και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της “Atocha” και του “Chamartín”, προκαλώντας χάος στη Μαδρίτη. Πεθαίνουν 8 πολίτες και τραυματίζονται άλλοι 100.
- 14 Ιουλίου 1986. Δώδεκα αστυνομικοί χάνουν τη ζωή τους στην πλατεία Republica Dominicana της Μαδρίτης, μετά από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου τη στιγμή που το όχημα που τους μετέφερε, βρέθηκε ακριβώς δίπλα. Τραυματίζονται άλλοι 56, οι περισσότεροι περαστικοί.
- 19 Ιουνίου 1987. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και παρκαρισμένο στο παρκινγκ του πολυκαταστήματος “Hipercor” στη Βαρκελώνη, σκοτώνει 21 άτομα και προκαλεί τραύματα σε άλλα 40. Η ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη, όμως γνωστοποιεί ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία πριν την έκρηξη χωρίς η τελευταία να εκκενώσει το κτίριο.
- 11 Δεκεμβρίου 1987. Έντεκα άτομα, ανάμεσά τους 5 κοριτσάκια, χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Σαραγόσα.
- 8 Δεκεμβρίου 1990. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάζεται στην πόλη Σαμπαδέλ (Βαρκελώνη) τη στιγμή που περνάει από δίπλα του μια κλούβα που μεταφέρει αστυνομικούς. Σκοτώνονται 6 από αυτούς και τραυματίζονται άλλοι 12.
- 29 Μαΐου 1991. Εννέα άτομα, ανάμεσά τους 5 κοριτσάκια, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη αυτοκινήτου στο προαύλιο συγκροτήματος διαμερισμάτων όπου διέμεναν οικογένειες αστυνομικών στη Βαρκελώνη. Τραυματίζονται άλλοι 40.
- 17 Οκτωβρίου 1991. Τρία αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάζονται στις συνοικίες Καραμπαντσέλ και Αλούτσε στη Μαδρίτη. Ένας στρατιωτικός πεθαίνει και άλλα τρία άτομα τραυματίζονται βαριά. Ανάμεσά τους η 12χρονη Ιρένε Βίγια που έχασε τα δυο της πόδια και τρία δάχτυλα από το ένα χέρι. Η μητέρα της και ένας αστυνομικός υπέστησαν επίσης σοβαρούς ακρωτηριασμούς.
- 6 Φεβρουαρίου 1992. Στην πλατεία Cruz Verde της Μαδρίτης εκρήγνυται ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά τη στιγμή που περνάει δίπλα του ένα λεωφορείο το οποίο μεταφέρει στρατιωτικούς. Τρεις λοχαγοί, ο οδηγός και ένας διοικητικός υπάλληλος σκοτώνονται, ενώ άλλοι 7 επιβαίνοντες τραυματίζονται.
- 21 Ιουνίου 1993. Επτά άτομα – πέντε αντισυνταγματάρχες, ένας λοχίας και ο οδηγός – σκοτώνονται στην οδό López Hoyos της Μαδρίτης, όταν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, εκρήγνυται τη στιγμή που περνάει δίπλα του το λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε μαζί με άλλους στρατιωτικούς.
- 19 Απριλίου 1995. Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ γλυτώνει το θάνατο μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χάρη στη θωράκιση του οχήματος στο οποίο επέβαινε. Μια περαστική γυναίκα που τραυματίστηκε από το ωστικό κύμα, υπέκυψε στα τραύματά της λίγους μήνες αργότερα.
- 11 Δεκεμβρίου 1995. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σκοτώνει έξι πολίτες που εργάζονταν στο Ναυτικό πάνω στη γέφυρα του Vallecas στη Μαδρίτη. Τραυματίζονται άλλα 19 άτομα.
- 30 Οκτωβρίου 2000. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σκοτώνει έναν ανώτατο δικαστή, τον οδηγό και τον σωματοφύλακά του. Τραυματίζονται άλλοι 64 περαστικοί, ένας εκ των οποίων (οδηγός ενός διερχόμενου λεωφορείου), υποκύπτει λίγες ώρες αργότερα στα τραύματά του.
- 30 Δεκεμβρίου 2006. Ένα φορτηγάκι παγιδευμένο με εκρηκτικά σε έναν από τους χώρους στάθμευσης του Terminal 4 στο αεροδρόμιο “Barajas” της Μαδρίτης, προκαλεί τον θάνατο δυο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 20. Το χτύπημα πραγματοποιείται ενώ η ΕΤΑ είχε κηρύξει “διαρκή κατάπαυση πυρός”.
- 30 Ιουλίου 2009. Η ΕΤΑ ξαναρχίζει τις επιθέσεις στη Μαγιόρκα. Μια αυτοσχέδια βόμβα μεγάλης ισχύος που τοποθετείται κάτω από ένα αστυνομικό όχημα, σκοτώνει τους δυο αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό.

(Κεντρική Φωτό: Gara via AP, File)
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: