Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ένα μικρό βασιλικό πραξικόπημα

Ως μια προδιαγεγραμμένη απόφαση ερμηνεύεται η αλλαγή φρουράς στην διαδοχή του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαλμάν απομάκρυνε τον ανιψιό του για να βάλει στη θέση του τον γιο του, ένα πρόσωπο το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή και εξουσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε τον ανιψιό του από διάδοχο και τον αντικατέστησε με τον γιο του, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επιβεβαιώνοντας ότι ο 31χρονος θα είναι ο επόμενος βασιλιάς και παγιώνοντας, ουσιαστικά, την επιρροή του στη χώρα.
Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε με βασιλικό διάταγμα τα ξημερώματα της Τετάρτης και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο κατεστημένο της χώρας, το οποίο έβλεπε μεν το... προφίλ του Μπιν Σαλμάν να διαφημίζεται, αλλά δεν θεωρούσε ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ θα έχανε τη θέση του ως διάδοχος.
Η αναστάτωση αυτή έρχεται μετά από μιας σειρά από περίεργες κινήσεις από την, συνήθως προσεκτική, Σαουδική Αραβία, οι οποίες, τις τελευταίες εβδομάδες, επαναπροσδιόρισαν τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Ανάμεσά τους και η διπλωματική επίθεση προς το Κατάρ, της οποίας ηγήθηκε ο νέος διάδοχος, την αύξηση της πίεσης στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά και ενός φιλόδοξου σχεδίου για οικονομικό και πολιτιστικό έλεγχο στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Μπιν Σαλμάν έπαιξε κεντρικό ρόλο στις αλλαγές, οι οποίες προώθησαν το προφίλ του και αύξησαν τη δύναμή του, υπό την καθοδήγηση του 81χρονου μονάρχη, ο οποίος του έχει δώσει το... ελεύθερο για τους περισσότερους τομείς της κοινωνίας.
Αντίθετα, ο Μπιν Ναγιέφ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, βρέθηκε σταδιακά στο περιθώριο και το βασιλικό διάταγμα τον απομάκρυνε από όλες τις θέσεις του. Είχε μικρή συμμετοχή στις μεταρρυθμίσεις, ενώ και κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για επαφές. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κρατική τηλεόραση του Ιράν, που προβάλει τις θέσεις της Τεχεράνης, χαρακτήρισε την κίνηση ως ένα «μικρό πραξικόπημα».  Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε πολλά πεδία της Μέσης Ανατολής.
Ο Μπιν Σαλμάν διατηρεί τον ρόλο του ως υπουργός Άμυνας και παίρνει το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της κυβέρνηση. Παράλληλα, θα είναι επικεφαλής μιας εβδομαδιαίας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ασχολείται με όλες τις πτυχές της σαουδαραβικής κοινωνίας. 
Ο νέος ρόλος επισημοποιεί εξουσίες που ο Μπιν Σαλμάν άρχισε να αποκτά με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τη στιγμή που ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο το 2015. Από τότε έχει συγκεντρώσει περισσότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο στο βασίλειο και έχει ηγηθεί σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Έχει παίξει, παράλληλα, σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Υεμένη.
Η απόφαση να απομονωθεί το Κατάρ ήταν επίσης δικής του έμπνευσης. Η κίνηση αυτή πυροδοτήθηκε από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το Ριάντ είναι ο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Πάντως η ραγδαία άνοδος έχει και τους επικριτές της στο Ριάντ, αλλά στις τάξεις των νέων της Σαουδικής Αραβίας ο Μπιν Σαλμάν φαντάζει ως ένας ηγέτης που θα φροντίσει τις ανάγκες τους αυξάνοντας τις επιλογές για διασκέδαση σε ένα συντηρητικό βασίλειο, επενδύοντας, παράλληλα, σε άλλα κεντρικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση και η μεγαλύτερη πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένες δουλειές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: