Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής - Αφέθηκαν ελεύθεροι

Η πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε νωρίτερα την αντίδραση των μελών του ακροατηρίου, ιδίως όταν υποστήριξε ότι οι δυο κατηγορούμενοι έχουν σφικτό εναγκαλισμό με τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς παρότι οι ίδιοι το αρνούνται - Πανηγυρική απόφαση μετά την εισήγηση - Αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε η τελική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή. Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Αμέσως μετά την απόφαση η μητέρα του Περικλή κατέρρευσε για λίγα λεπτά μέχρι να ανακτήσει τις αισθήσεις της.
Σύμφωνα με το σύντομο σκεπτικό που διάβασε ο πρόεδρος:
"Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι κατ' οίκον έρευνες καθώς και οι έρευνες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν εμπλοκή. Δεν χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη φρασεολογία κώδικα και ακατανόητες εκφράσεις, δεν αποδείχθηκε ότι μίσθωση της κατοικίας λειτούργησε ως προκάλυμμα παράνομων δραστηριοτήτων.
Η ιδεολογία και κοινωνικές συναναστροφές δεν πολιτικοποιούνται. Το DNA είναι πληροφοριακό εργαλείο. Είναι ένα εντόνως αμφισβητούμενο δείγμα το οποίο εξαντλήθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστεί περεταίρω. Άρα δεν μπορεί να προκύψει από αυτό επαφή των κατηγορουμένων με τα όπλα. Ακόμα και αν αποδειχθεί όμως δείχνει την επαφή με το αντικείμενο αλλά όχι ότι διέπραξαν εγκλήματα".
Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρέθηκαν νωρίτερα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες. Οι δύο νέοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους.
Εδώ και ένα χρόνο παρέμεναν έγκλειστοι αναμένοντας την τελική απόφαση.
Η αγόρευση της εισαγγελέως ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί με την ίδια να προτείνει την ενοχή τους, στηρίζοντας την πρωτόδικη απόφαση.
Πρόταση ενοχής για την Ηριάννα και τον Περικλή από την εισαγγελέα Έδρας
Την ενοχή της Ηριάννας και του Περικλή, όπως και πρωτόδικα, εισηγήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας Έδρας, η οποία δήλωσε πεπεισμένη πως οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη -από φίλους και αλληλέγγυους των δύο καταδικασθέντων σε κάθειρξη 13 ετών πρωτόδικα- αίθουσα, η εισαγγελέας Αναστασία Μασούρα διατύπωσε τη θέση της ότι η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».
Κατά την κ. Μασούρα, τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ είναι απολύτως αξιόπιστα και υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 29χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. «Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» είπε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», καθώς -όπως τόνισε- «δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός... Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Οι δύο κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, σπίτι όπου κοιμόταν και η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: