Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Tι (δεν) έγινε τη μέρα που τελείωσαν τα μνημόνια

Την ημέρα που ολοκληρώθηκαν 8 χρόνια μνημονίων και η χώρα «πήρε» τη ρύθμιση του χρέους της, πολλά πράγματα ήταν ασυνήθιστα. Άλλωστε αδύνατο φαινόταν σε αρκετούς, πριν από λίγα χρόνια, και το σενάριο που τελικά εκπληρώθηκε στη διάρκεια της πιο μικρής νύχτας του χρόνου.
Προφανώς η γραβάτα που φόρεσε ο πρωθυπουργός ήταν μεν ένα ασυνήθιστο γεγονός αλλά επρόκειτο για «στοίχημα» που τήρησε για τη ρύθμιση του χρέους. Αν και από όσα (δεν) συνέβησαν είναι το λιγότερο σημαντικό απασχόλησε ιδιαίτερα ορισμένα ΜΜΕ, που προφανώς δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την ουσία των σημαντικών εξελίξεων.
Αυτή τη μέρα λοιπόν, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας που μόλις βγήκε από τα μνημόνια, δεν βρήκε το λόγο (;) ή το θάρρος να κάνει έστω μια δήλωση, αν και έχει κάνει δεκάδες για να υποστηρίξει ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει «καθαρή έξοδος» και να δημοσιοποιήσει τη θέση του υπέρ της «προληπτικής γραμμής»...
Τη μέρα που η χώρα πέτυχε την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τα κανάλια που για χρόνια κατέγραψαν χιλιάδες ώρες καταστροφολογίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μεταδόσεων για όλα τα προηγούμενα Eurogroup, αρνήθηκαν προκλητικά ακόμη και να συνδεθούν για την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων όλης της οικονομικής ηγεσίας των δανειστών. Αυτών που κάποτε τους προέτρεπαν να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή κόντρα στην κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό έθιγε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Αλλά και όταν ξημέρωσε, ανάλωσαν περισσότερο χρόνο στη σύλληψη και την απολογία του γραφικού Σώρρα παρά στην ιστορική συμφωνία.
Τη μέρα αυτή δεν βρέθηκε ένα σοβαρό αντιπολιτευόμενο κόμμα να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση της συμφωνίας, χωρίς να παραλείψει, φυσικά, να επισημάνει τις αντιρρήσεις ή τις διαφορετικές εκτιμήσεις του γι' αυτήν.​ Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία είναι επίτευγμα της κυβέρνησης Σαμαρά (!) ​αν και τα χρέη που άφησε αυτή ρυθμίστηκαν λίγες ώρες πριν. Άλλοι, που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια,​ κατηγόρησαν για λαϊκισμό (!) την κυβέρνηση που την έβγαλε από αυτά. Ενώ στο απώγειο της αμηχανίας, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της γραβάτας του Πρωθυπουργού και ζήτησε και συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή! Στην κυβέρνηση ελάχιστα ασχολήθηκαν με αυτές τις δηλώσεις και η κριτική για τη μικροψυχία προέκυψε τελικά από πρώην υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη, όπως ο Καραχάλιος, η Παπακώστα και ο Αντώναρος.
​Σχετικά με τη συμφωνία, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, η χώρα έχει εξασφαλισμένο «κουμπαρά» και μπορεί να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της , σε ορίζοντα τριετίας και πλέον, χωρίς να δανειστεί ούτε ευρώ. Αυτό θα κληροδοτηθεί στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, σε αντίθεση με τα άδεια ταμεία και το ημιτελές πρόγραμμα που παρέδιδαν οι προηγούμενες, ενώ ανακτάται μεγάλο μέρος εθνικής κυριαρχίας που είχαν εκχωρήσει οι «πατριωτικές» κυβερνήσεις.
Για πρώτη φορά επίσης μετά από 8 χρόνια, δεν βρέθηκε κάποιος Ευρωπαίος να κουνήσει το «δάχτυλο» στην Ελλάδα, στους Έλληνες ή στην κυβέρνησή τους, αντίθετα όλοι μοίραζαν συγχαρητήρια, ενώ διθυραμβικά ήταν και τα άρθρα στον διεθνή Τύπο.
Όμως, παρά την ευφορία, παραμένει κρίσιμο και πιέζει την κυβέρνηση κάτι πολύ συνηθισμένο: Η ανάγκη να ελαφρυνθούν τα στρώματα που πλήρωσαν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια και η ορθολογική απελευθέρωση της οικονομίας. Ζητούμενο να αναπνεύσει τη κοινωνία. 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: