Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Το χρήμα που γεννάει χρήμα διά της αρπαχτής

Παρακολουθούσα, σε συνδρομητικό κανάλι, ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον σημαντικό Αμερικανό σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και άλλα πολλά Ολιβερ Στόουν, από τους πιο πολιτικούς σκηνοθέτες σήμερα παγκοσμίως και με προσωπική ζωή στο όριο (αλκοόλ, ναρκωτικά, συλλήψεις κ.λπ.), κάτι που, προσωπικά, εφόσον μόνος θιγόμενος είναι ο ίδιος, με αφήνει αδιάφορο.
Αναφερόταν, κάποια στιγμή, στην ταινία του «Wall Street», με θέμα τη Γουόλ Στριτ (το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που είναι και οικονομική πρωτεύουσα παγκοσμίως): στημένα παιχνίδια με μετοχές, ανθρωποφαγία και αλληλοεξόντωση των χρηματιστών· κάτι μούτρα, προσωποποίηση του «ο θάνατός σου, η ζωή μου» (Οσκαρ α' ανδρικού ρόλου ο Μάικλ Ντάγκλας, γνώστης και ο ίδιος των χρηματιστηριακών κόλπων, όπως είδα!). Υπ’ όψιν ότι το φιλμ είναι του 1987.
Ο Στόουν αναφέρεται σε αυτό σχετικά πρόσφατα, αφού στον χρόνο του ντοκιμαντέρ πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τραμπ· ο οποίος και μετείχε τότε στην ταινία, ως γνώστης των παιγνίων της Γουόλ Στριτ (επαΐων που λέμε!), αλλά ο Στόουν έκοψε στο μοντάζ τις σκηνές που τον περιελάμβαναν, γιατί το φιλμ «έβγαινε μεγάλο». «Πού να ’ξερα ότι μετά από χρόνια θα ήταν πρόεδρος της χώρας!...», παρατήρησε ο Στόουν με χιούμορ, αλλά… κινίνο.
Με ίδιο πνεύμα, ο καλός σκηνοθέτης και πολιτικός άνθρωπος είπε και το ανατριχιαστικό (μεταφέρω με δικά μου λόγια): Τότε (αυτή η ανθρωποφαγία στο Χρηματιστήριο το 1987) τα πράγματα στη Γουόλ Στριτ ήταν μάλλον αθώα σε σχέση με σήμερα. «Τότε οι πλούσιοι στην Αμερική ήταν ελάχιστοι εκατομμυριούχοι» (δολαρίων). «Αυτά που κάνανε τότε οι χρηματιστές, τώρα τα κάνουν οι τράπεζες!» (αυτό το αποστήθισα!).
Είδα στην «Εφ.Συν.» (παρασκήνιο «Αρρώστια» του Μπάμπη Μιχάλη, 2/10) ότι σήμερα 26 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν όσα το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού· 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι! Διά της αρπαχτής βεβαίως. Ζωές ληστεύουν!

Πέτρος Μανταίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: