Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το ΔΝΤ εκθέτει την κυβέρνηση

Για μια ακόμη φορά το ΔΝΤ βγαίνει… από αριστερά στην ελληνική κυβέρνηση. Και, για πρώτη ίσως φορά, μια κυβέρνηση που έχει και τα περιθώρια της δημοσιονομικής ευελιξίας, και το «πράσινο φως» των γκουρού του νεοφιλελευθερισμού για κοινωνικές δαπάνες, επιλέγει να αντιμετωπίσει μια ιστορική ύφεση με μετωπική… δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι σχεδιασμοί επιστροφής στην μνημονιακή λιτότητα αποτυπώνονται πλήρως στην νέα, σημερινή έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές προοπτικές (Fiscal Monitor): Παρά την βαθιά εφετινή ύφεση και την πρόβλεψη για υποτονική ανάκαμψη το 2021, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς σχεδιάζει σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο όμως θα μηδενίσει το 2021.Στην συνέχεια, αναμένει ότι θα επιτυγχάνονται σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,4% το 2022, 1,9% του ΑΕΠ το 2023, 1,7% του ΑΕΠ το 2024 και 1,5% του ΑΕΠ το 2025.
Η εκτίμηση αυτή αιτιολογεί πλήρως και τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις 1% έως το 2025, καθώς η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική θα ανακόψει και κάθε δυναμική ουσιαστικής ανάκαμψης. Όσον αφορά στο Χρέος, μετά την εκτίναξη του στο 205,2% φέτος λόγω της ύφεσης- που κατά το Ταμείο θα είναι 9,5%-  αναμένεται σταδιακή υποχώρηση στο 165,9% το 2025.
Οι προβλέψεις αυτές έρχονται μετά τον «συναγερμό» που είχε κρούσει πολύ πρόσφατα το ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την να μην αποσύρει γρήγορα και απότομα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και όσων επλήγησαν από την πανδημία και να θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό του 2021 έλλειμμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπει έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ.
Οι σχετικές συστάσεις του Ταμείου ήταν ακόμη πιο έντονες στην σημερινή έκθεση, όχι μόνον προς την Ελλάδα αλλά προς όλες τις κυβερνήσεις τις οποίες κάλεσε να επιμείνουν στα μέτρα στήριξης και στις δημόσιες δαπάνες ενώπιον της δραματικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
«Υιοθετήστε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και σκεφτείτε υψηλότερους φόρους για τους «κατέχοντες» και τις επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία», είναι η σύσταση του Ταμείου, με στόχο τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, σε μια συγκυρία όπου η νέα κρίση πλήττει τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Fiscal Monitor, οι κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη εφάρμοσαν μέτρα στήριξης που φτάνουν στα 12 τρις δολάρια, τα οποία μπορεί να έσωσαν ζωές, ωστόσο έχουν υψηλό κόστος, που σε συνδυασμό με τις τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων, σπρώχνουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στα ιστορικά υψηλά του 100% του ΑΕΠ.
Παρά την έκρηξη του χρέους όμως, το Ταμείο τονίζει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν επεκτατικές και η αναζήτηση χρηματοδότησης πρέπει να στραφεί στα πιο εύπορα στρώματα  του πληθυσμού προς όφελος των ασθενέστερων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την  Ελλάδα, το ΔΝΤ την εντάσσει στην κατηγορία των χωρών με υψηλό χρέος και μικρότερη πρόσβαση στις αγορές, που θα πρέπει να πρέπει να επδιώξουν μια νέα δημοσιονομική ισορροπία μετά την πανδημία, στρέφοντας την προσοχή τους στην τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και τις εισοδηματικές ενισχύσεις στους ευάλωτους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αγορά εργασίας, όπου το ΔΝΤ επισημαίνει πως θα πρέπει να στηριχτούν στο εξής νέες ειδικότητες και κλάδοι σε αντιδιαστολή με παραδοσιακούς τομείς απασχόλησης, υποδεικνύοντας πεδία όπως τα ψηφιακά επαγγέλματα.
 
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: