Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Όταν η… «δεξιά του Κυρίου» κάνει δώρο στην εκκλησία

Παίρνουν από τους δήμους τα έσοδα των ναών των νεκροταφείων και τα δίνουν στις Μητροπόλεις!
Η… «δεξιά του Κυρίου» δεν πρέπει να μένει μόνο στα λόγια. Χρειάζονται και έργα. Κάπως έτσι κινούνται και σκέφτονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και έσπευσαν να προσφέρουν ένα ακόμα ιερό «δώρο» προς την Εκκλησία… Ένα δώρο που θα αποφέρει στα «παγκάρια» αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, και ειδικότερα με το άρθρο 48 η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς.
Μάλιστα εκτός από τους «παχυλούς» πόρους που από τους δήμους θα πάνε στις εκκλησίες στις οικείες μητροπόλεις μεταφέρεται και το προσωπικό σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης!!!
Τι σημαίνουν τα παραπάνω πρακτικά τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων προσφέρονται απλόχερα στην εκκλησία και αφαιρούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση!!!
Μέχρι σήμερα με τα συγκεκριμένα χρήματα μαζί με άλλους ίδιους πόρους οι δήμοι κάλυπταν τα λειτουργικά έξοδα και τις συντηρήσεις των κοιμητηρίων ενώ κατέβαλαν και τις μισθοδοσίες του προσωπικού τους.
Μετά τη ρύθμιση της κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Δήμος Αθηναίων θα χάνει περίπου 670.000 ευρώ τον χρόνο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα χάνει ετήσια έσοδα της τάξεως των 500.000-600.000 ευρώ!!!
Τα χρήματα όμως δεν θα χαθούν. Με τις… «ευλογίες» της εκκλησίες αντί για τους δήμους θα πηγαίνουν πλέον στα ταμία των Μητροπόλεων!!! Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο τα έσοδα του ναού θα προορίζονται πρώτιστα για την συντήρηση αλλά και λειτουργία του ναού και σε δεύτερο χρόνο για …φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όμως η κάλυψη των εξόδων για τη συντήρηση των νεκροταφείων θα παραμείνει στους δήμους!!! Και αφού οι πόροι χάθηκαν οι δήμοι θα αναζητήσουν αλλού τα χρήματα. Στα δημοτικά τέλη. Ναι! Σωστά μαντέψατε στις τσέπες των πολιτών…
Ταυτόχρονα το προσωπικό των κοιμητηρίων περνάει πλέον στην τοπική Μητρόπολη η οποία θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία και κάθε συνέπεια. Για την αλλαγή καθεστώτος θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Μητροπολίτη η οποία θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η οικεία Μητρόπολη θα είναι διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους ΟΤΑ!
Και εργοδότες οι Μητροπολίτες, οι οποίοι θα καθορίζουν και συμβάσεις εργασίας!!!
Κι όλα τα παραπάνω στα κρυφά και μουλωχτά! Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έφερε την συγκεκριμένη διάταξη εκ των υστέρων και αφού πρώτα είχε φροντίσει να μην υπάρχει στο αρχικό κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση…
Προφανώς η «θεία φώτιση» θα ήρθε στην πορεία…

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: