Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων

Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ • Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων χάνει έτσι καθαρά κέρδη 670.000 ευρώ τον χρόνο.
Με υφαρπαγή πόρων παρομοιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το περιεχόμενο διάταξης (άρθρο 48) του υπουργείου Εσωτερικών που… ως εκ θαύματος προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.
Με τη διάταξη αυτή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.
Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.
«Εχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ.
Ζητεί απόσυρση
Ο κ. Κωνσταντέλλος, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, θα ζητήσει σήμερα άμεση απόσυρση της διάταξης, ώστε να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος. Εάν το υπουργείο επιμείνει και η διάταξη ψηφιστεί, από πλευράς ΚΕΔΕ θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενο να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.
Τι μεγέθους πόροι αφαιρούνται από τους δήμους με τη μεταφορά της παραπάνω αρμοδιότητας στις μητροπόλεις; Ενδεικτικά:
■ ο Δήμος Αθηναίων χάνει καθαρά ετήσια κέρδη (σημ.: όχι απλά έσοδα) 670.000 ευρώ 
■ ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει ετήσια έσοδα μεταξύ 500.000-600.000 ευρώ 
■ ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης χάνει ετήσια έσοδα 25.000-30.000 ευρώ.
«Για τους μικρούς δήμους είναι θέμα αρχής, για τους μεγάλους δήμους είναι θέμα κανονικότητας της λειτουργίας τους», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Και έπονται πρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επενδύσει στα κοιμητήρια θέλοντας να εφαρμόσει ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδιαφανών δοσοληψιών. Η πρωτοβουλία του απειλείται να ανατραπεί.
Υπόσχεση
Ολα αυτά από μια διάταξη «φωτογραφικού τύπου. Κάποιος την έχει ζητήσει», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, που είχε παρευρεθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της 3ης Ιουνίου, είχε αναφερθεί στο θέμα των κοιμητηρίων λέγοντας πως «υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές», σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για το θέμα, ο υπουργός είχε υποσχεθεί οριστική λύση.
Η προωθούμενη διάταξη προβλέπει επίσης ότι «το πάσης φύσης προσωπικό των ανωτέρω ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας μητρόπολης».
Αιρετοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά χρήζει διευκρίνισης. Η πρώτη ερμηνεία που δίνουν είναι ότι αφορά το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη συντήρηση, τον καλλωπισμό και την καθαριότητα των ναών. Εκτιμάται ότι κάθε δήμος απασχολεί κατά μέσο όρο έναν με δύο εργαζόμενους σε ναούς κοιμητηρίων. Η ουσία είναι ότι αυτό που παγίως διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή πόρους και προσωπικό, της αφαιρείται με ένα άρθρο και την... ευλογία της Εκκλησίας.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: