Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για τη σύνοδο

Σφοδρές αντιδράσεις από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής των «27», που αρκέστηκαν στην «αλληλεγγύη» και δεν συμφώνησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του τόνισε πως «για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια. Όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν. Ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις.».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βγάζουν χαμένη την Ελλάδα και χωρίς κυρώσεις την Τουρκία
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως η διατύπωση του κειμένου της χθεσινής Συνόδου βρίσκεται πίσω και από αυτή του Ιουνίου του 2019.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει τα εξής:
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βγάζουν την Ελλάδα χαμένη και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, με λεκτικό που βρίσκεται πίσω και από αυτό του Ιουνίου του 2019 σε αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, η ανακοίνωση συμφωνίας για μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, όπου μέχρι πρότινος αρνούνταν ότι συζητά η κυβέρνηση διότι ήταν Συμμαχία με "δύο μέτρα και δύο σταθμά", την ώρα που διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποδυνάμωσε τις ελληνικές θέσεις και έδωσε όπλα σε όσους - όπως η Γερμανία - ήθελαν να αποφύγουν τις κυρώσεις στην Τουρκία με πρόσχημα ότι δήθεν «συμμορφώνεται».
Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ικανοποιεί κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει ρητά ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης:
  • Όχι μόνο δεν εγκρίνει τον κατάλογο κυρώσεων που ανέφερε προφορικά ο κ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ πριν ένα μήνα,
  • Όχι μόνο δεν κατοχυρώνει οποιοδήποτε μηχανισμό «μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων» για τον οποίο μιλούσε ο κ. Πέτσας μέχρι πριν λίγες μέρες,
  • Όχι μόνο δεν αναφέρει καν τη λέξη «κυρώσεις» ή έστω "μέτρα",
Aλλά αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «μέσα και επιλογές» ανατρέχοντας στις γενικές διατάξεις των Συνθηκών (!!). Δεν ανατίθεται κάν στον κ Μπορέλ η εξειδίκευση αυτών των «μέσων και επιλογών». Επιπλέον, τα Συμπεράσματα είναι σαφώς ετεροβαρή αναπτύσσοντας εκτενώς την προοπτική της θετικής ατζέντας χωρίς πιο συγκεκριμένη αναφορά στα "μέσα και επιλογές"
Το πιο τραγικό είναι ότι τα Συμπεράσματα πάνε πίσω και από τα συμπεράσματα του Ιουνίου 2019 που υιοθετήθηκαν πριν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο μόλις πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, πριν την κατάθεση των συντεταγμένων της «Γαλάζιας Πατρίδας" στον ΟΗΕ και πριν την συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για ένα μήνα κάτω από το Καστελλόριζο. Πιο συγκεκριμένα:
Πρώτον, δεν καταδικάζονται καν ρητά οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπως τον Ιούνιο 2019), αλλά μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Δεύτερον, η ΕΕ αναφέρεται σε αξιοποίηση «όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της» για την προάσπιση της Ελλάδας και Κύπρου, και δεν αναθέτει στον κ Μπορέλ την άμεση υποβολή «κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων» όπως είχε γίνει για την Κύπρο τον Ιούνιο 2019.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις
Μιλώντας στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής. Όλα τ' άλλα είναι ωραιοποιήσεις. Δεν είναι αυτά που περίμενε ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το επιτελικό κράτος, η πρόεδρος του φορέα σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Τουρκία, η Ε.Ε. έκανε βήματα πίσω στην υπέράσπιση του Διεθνούς Δικαίου. «Ανέχθηκαν την Τουρκία και δεν τόλμησαν να μιλήσουν ούτε για κυρώσεις», είπε.
Και καταλόγισε πλήρη ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι ασκεί διπρόσωπη πολιτική. «Χθες μάθαμε και πάλι για μια νέα συμφωνία μέσω του ΝΑΤΟ. Που το πάει ο κ. Μηστοτάκης;».
ΚΚΕ: Εκτός τόπου και χρόνου οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί
Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολίασε πως οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη σύνοδο «είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο γιατί οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά κυρίως γιατί καμιά υποκριτική έκφραση "αλληλεγγύης" δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ με την Τουρκία.
»Ακόμα και το "κάλεσμα" στην Τουρκία, να απέχει από επιθετικές ενέργειες στο μέλλον, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα επιθετικότητά της, όπως αυτή κλιμακώνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ» τονίζει το ΚΚΕ.
«Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία ακόμη απόδειξη πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελούν "ασπίδα" για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Το ανακοινωθέν της Συνόδου επιβεβαιώνει επίσης ότι τα γεγονότα στη Λευκορωσία συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα που η ΕΕ προχωράει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, “χαϊδεύει” την Τουρκία, η οποία αλώνιζε μέχρι πρότινος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα "γεωτρύπανα" και τα "σεισμογραφικά" της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
»Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Πομπέο, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, τη στιγμή που φαίνεται ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι πηγή και παράγοντας όξυνσης των προβλημάτων στην περιοχή κι όχι επίλυσής τους» αναφέρε ιτο ΚΚΕ και καταλήγει ως εξής:
«Ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ».
ΜέΡΑ25: Ικανοποιημένος ο κ. Μητσοτάκης που η κ. Μέρκελ «πέρασε» την γραμμή της
«Mηδέν εις το πηλίκον όσο κι αν η Κυβέρνηση και τα μέσα της θα προσπαθήσουν να την παρουσιάσουν ως θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη» χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ο ίδιος εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «απόλυτα ικανοποιημένος για την δική του "9ωρη" διαπραγμάτευση, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να ανατρέψει την προειλημμένη απόφαση της κ. Μέρκελ όπως την διατύπωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, αλλά και όπως είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας προ ημερών στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας».
Κυρώσεις δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν, υπογραμμίζει ο κ. Κριθαρίδης και προσθέτει ότι «αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός παρά την υποτιθέμενη ικανοποίησή του δεν κατάφερε να εισάγει ούτε καν τον όρο των κυρώσεων αυτούσιο στο κοινό ανακοινωθέν».
Τέλος, ο κ. Κριθαρίδης σημειώνει ότι «η "παρακολούθηση" και τα άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω μιας και σε αυτά ξεκαθαρίζεται ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου, κάτι το οποίο η κ. Μέρκελ με την στάση της ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αφήσει να υπάρξει».
 
Με πληροφορίες από efsyn.gr και left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: