Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

H κρίση... θέλει Rolex, Omega και Patek Philippe

Η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας ακριβών ελβετικών ρολογιών της Βρετανίας, Watches of Switzerland, αύξησε τις πωλήσεις της τις τελευταίες δέκα εβδομάδες κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι.
Τι κι αν ο κορονοϊός ξαναχτυπά, έχοντας στείλει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον άλλο κόσμο, τι κι αν η παγκόσμια οικονομία ταλανίζεται βουτώντας στη χειρότερη της ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τι κι αν η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα χτυπούν αλύπητα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, τι κι αν οι ειδικοί κρούουν επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου για το ολοένα και πιο αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας, της οικονομίας και του πλανήτη;
Κάποιοι τρέχουν να αγοράσουν... Rolex!
Οι πωλήσεις των γνωστών ελβετικών ρολογιών -σύμβολο ισχύος, πλούτου και πρεστίζ για τους απανταχού «κολλημένους» του χρήματος- αυξήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.
Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Watches of Switzerland, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας ακριβών ελβετικών ρολογιών της Βρετανίας, τις τελευταίες δέκα εβδομάδες οι πωλήσεις Rolex, Omega και άλλων πολυτελών ρολογιών αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τα 223 εκατ. ευρώ. Η Watches of Switzerland -που εκτός των Rolex, Omega εμπορεύεται και άλλες μάρκες ρολογιών ακριβείας, όπως τις Patek Philippe και Tag Heuer- υπογράμμισε ότι η αύξηση των πωλήσεων σημειώθηκε παρά την απουσία των ξένων τουριστών στο νησί.
Οι τελευταίοι ήταν μέχρι πέρυσι υπεύθυνοι για περισσότερο από το 30% των πωλήσεων της εταιρείας, ενώ φέτος το ποσοστό τους μόλις μετά βίας αγγίζει το 10%. Η μέση δαπάνη ενός πελάτη για τα ρολόγια της Watches of Switzerland είναι περίπου 5.000 λίρες, δηλαδή 5.500 ευρώ. Ωστόσο για κάποια ρολόγια της Rolex και των άλλων εταιρειών οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Το χρυσό Rolex, για παράδειγμα, αγγίζει τα 30.000, ενώ «εμπλουτισμένο» με... διαμάντια αγγίξει τις 60.000 ευρώ.
«Το χρήμα είναι εδώ» υπογραμμίζει πανευτυχής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιαν Ντάφι, προσθέτοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι έχουν συσσωρεύσει χρήμα, αποπληρώσει τα χρέη τους και εξακολουθούν να θέλουν να έχουν την ευχαρίστηση μιας θεραπείας μέσω της... λιανικής». Αλλοι πάλι βλέπουν την αγορά ενός ακριβού ρολογιού σαν επένδυση.
Διόλου τυχαία η εταιρεία του -που διατηρεί 135 καταστήματα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ- αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τη φετινή της κερδοφορία. Εκτιμά πλέον ότι οι πωλήσεις της το 2020 θα είναι κατά 55 εκατ. ευρώ υψηλότερες από αυτές που προέβλεπε αρχικά, πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ.
Οι πελάτες της Watches of Switzerland είναι συνήθως σαραντάρηδες, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ντάφι «βρίσκονται σε μια φάση της ζωής του όπου έχουν ξεκινήσει να τα κονομούν και εξυπηρετούν άνετα το στεγαστικό τους δάνειο»... Ο Θεός να μας φυλάει από δαύτους.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: