Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πριν εισπράξεις, σε πρόλαβε η Εφορία

-ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ.
Σε μία ιδιαίτερη μορφή κατασχέσεων, για οφειλές που δεν έχουν γίνει ακόμη ληξιπρόθεσμες, προχωρεί το Δημόσιο, κάνοντας χρήση του άρθρου 11 του νόμου 3943 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  
Ο νόμος προβλέπει ότι οι φορολογικές αρχές μπορούν να συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι πολίτες από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.
Ο νόμος που είχε ψηφιστεί δίνει τη δυνατότητα στις εφορίες να προχωρούν σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς χρεών ιδιωτών προς το Δημόσιο που δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα, χωρίς καμία δικαιολογία.
Επιστροφή φόρου
Για παράδειγμα, εάν φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 300 ευρώ, αλλά παράλληλα «τρέχει» μια μηνιαία δόση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αντίστοιχου ποσού, η οποία λήγει όμως στις 30.11.2013, η Εφορία έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει την επιστροφή με τη μη ληξιπρόθεσμη δόση του ΦΑΠ και να μην αποδώσει την επιστροφή φόρου.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αποτέλεσμα χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενοι να αντιμετωπίζονται από το Δημόσιο σαν κακοπληρωτές και ασυνεπείς οφειλέτες, με αποτέλεσμα να τους κατάσχονται στην πραγματικότητα σημαντικά ποσά που δικαιούνται.
Ηδη έχουν καταγραφεί περιστατικά αγροτών που έχασαν τις επιδοτήσεις τους ή επιχειρηματιών που δεν τους επιστράφηκε ποτέ ο ΦΠΑ, έστω και αν δεν είχαν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο.
Η απάντηση που πήραν από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες ήταν ότι οι απαιτήσεις τους αυτές συμψηφίστηκαν με μηνιαίες δόσεις φορολογικών οφειλών τους, που έχουν απλώς βεβαιωθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες!
Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ.
Συνεπώς εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου 700 ευρώ και ταυτόχρονα οφείλει 2 δόσεις εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ποσού 700 ευρώ, η επιστροφή του μπορεί να κατασχεθεί για την εξόφληση των δύο αυτών δόσεων, μπορεί δηλαδή να γίνει αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο σε συμψηφισμό υπόκεινται:
α) Οι βεβαιωμένες οφειλές, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
β) Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α').
γ) Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
δ) Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.
Αδικία, λέει ο Χάρης Θεοχάρης!
Αδικο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, σημειώνοντας ότι χρήζει διορθώσεων στην περίπτωση όπου στερεί τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα για εξόφληση βεβαιωμένης και μη ληξιπρόθεσμης οφειλής σε δόσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συγκεκριμένες διατάξεις όταν καθιερώθηκαν σκόπευαν να μπλοκάρουν τη συνήθη τότε πρακτική, μεγαλοοφειλέτες να μπαίνουν σε μια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης προκειμένου να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να εισπράξουν επιστροφές ΦΠΑ ή επιδοτήσεις και αφού πλήρωναν μία δόση και εισέπρατταν τις επιστροφές, άφηναν απλήρωτες τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: