Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Τροπολογία "δώρο" στους εργοδότες

Το υπουργείο Εργασίας θέλει να προλάβει σωρεία προσφυγών και, ακολουθώντας και τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιδιώξει να δυσκολέψει την όλη διαδικασία.
Να δυσκολέψει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Η σχετική τροπολογία είναι σχεδόν έτοιμη και πρόκειται να κατατεθεί σε «άσχετο» νομοσχέδιο.
Σε αυτήν θα ορίζονται με απόλυτη ακρίβεια οι όροι που θα μπορεί ένας εργαζόμενος, ή ένα σωματείο ή ακόμα και κάποιος εργοδότης, στην περίπτωση που δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με την «απέναντι πλευρά» για την υπογραφή σύμβασης εργασίας, να καταλήξει στη διαιτησία. Η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας κινείται «στα όρια» που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο όπως είναι γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που υπάρχει στο δεύτερο μνημόνιο και η οποία επιτρέπει τη διαιτησία μόνο εάν το επιθυμούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότες - εργαζόμενοι).
Το υπουργείο Εργασίας θέλει να προλάβει σωρεία προσφυγών και, ακολουθώντας και τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιδιώξει να δυσκολέψει την όλη διαδικασία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης προέβη σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Εργασίας. Ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εργασίας, σημειώνει ότι με την τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ουσιαστικά παρακάμπτει και καταργεί την απόφαση του ΣτΕ.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα δώρο στη μεγαλοεργοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αντιδημοκρατικά και αντεργατικά κόλπα και να πράξει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας, δηλαδή να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.»

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: