Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αλλαγές στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Βούτσης

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.
Συγκεκριμένα είπε, ειδικά για τον εκλογικό νόμο, ότι «θα ληφθούν αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται», συμπληρώνοντας ότι περισσότερα για τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης, θα γίνουν γνωστά με τρόπο συνεκτικό στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων από τον ίδιο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας, στη Βουλή.
Αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση, ο νέος υπουργός τόνισε, παρόντος του προεδρείου της ΚΕΔΕ, ότι χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς τίποτε «μη σωστά προετοιμασμένο» θα προχωρήσουν, από κοινού με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αρχικά σε διαβούλευση και στη συνέχεια σε όσες αλλαγές απαιτούνται για το θεσμό. Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το «πετσόκομμα» της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε τις μεταρρυθμιστικές αδυναμίες του Καλλικράτη και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι οι δήμοι «εκ των πραγμάτων λειτούργησαν ως τελευταίο δίχτυ ασφαλείας, ελάχιστης ασφάλειας για έναν χειμαζόμενο λαό μέσα στην κρίση, με τις δομές αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν κατά χιλιάδες και αποτέλεσαν την άμυνα απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή».
Διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι «δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη»
Κάλεσμα στους εργαζόμενους
Επιπλέον, ο κ. Βούτσης απηύθυνε κάλεσμα στα στελέχη -και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε- του να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ένα διαφορετικό μέλλον. Και απηύθυνε το κάλεσμα, όπως είπε, γνωρίζοντας ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί ταλανίζονται από τη γενικότερη «φτωχοποίηση και τα τέσσερα χρόνια πολέμου που επέφεραν απομείωση κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας».
«Έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά αυτά τα τέσσερα χρόνια» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης  «που η εντολή του λαού θέλει να σταματήσουν». Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει «ριζικά, ριζοσπαστικά, με ρίσκα, αλλά και με ηπιότητα, αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια». «Θέλουμε να λειτουργήσει η κυβέρνηση και η Βουλή» πρόσθεσε εμφατικά. «Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις. Για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα».
Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη της γενιάς του για ό,τι παρέδωσε στις επόμενες γενιές και σημείωσε ότι οι σημερινοί νέοι αποτελούν την «πρώτη γενιά με προσδοκίες μικρότερες από την προηγούμενη». Στο δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, σημείωσε, «όλο το δυναμικό του υπουργείου, με την πολιτική διεύθυνση θα έχουν σημαντικό ρόλο».
Αναφερόμενος στον ρόλο του ως υπερυπουργού σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό». Και πρόσθεσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν απευθείας από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, «διότι επιδιώκουμε τον ακριβή χαρακτήρα των προτεραιοτήτων με συνεκτικό τρόπο». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα επιμερισθούν οι ευθύνες.
Μεταναστευτική Πολιτική
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό. Είναι ζήτημα κανονιστικό, θεσμικό και ευρωπαϊκό, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και ορθολογισμό». Επιδοκίμασε τη δουλεία της δ/νσης Μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί με γνώμονα τη βοήθεια που είναι υποχρεωμένο κάθε ευρωπαϊκό κράτος να προσφέρει στους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο, με αποφυγή περαιτέρω καταδικών από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και με την καλύτερη ένταξη των μεταναστών.
«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και χωρίς κραυγές» τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία -όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης- είναι μια εξαιρετική νομικός και ακτιβίστρια εδώ και χρόνια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ασθενέστερων κατηγοριών ανθρώπων που ζουν στην αθέατη πλευρά της κοινωνίας.
Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη, με την οποία την περιέλαβε, και σημείωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας «μεγάλος, ηρωϊκός τόπος». Σημείωσε ότι η καταγωγή της από τις Σέρρες και η πολύχρονη ενασχόλησή της με τα κοινά της επιτρέπουν να γνωρίζει τα προβλήματα που υπήρχαν και προ κρίσης. Εξέφρασε την αγωνία της, ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τα προβλήματα στο νέο υπουργείο -όπως το χαρακτήρισε- που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «κράτησε το υπουργείο ζωντανό». Και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης να αναλάβουν την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Οι… πρώην
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης διαβεβαίωσε το νέο υπουργό ότι έγινε συνετή διαχείρισης της πίστωσης για την εκλογική δαπάνη και παρέδωσε στον κ. Βούτση πίνακα του υπουργείου για τις εκλογικές δαπάνες. Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Γ.Γ. Γιάννη Ιωαννίδη και το προσωπικό του υπουργείου για την άριστη και παραγωγική εργασία τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο διαθέτει καθόλα άξια και ικανά στελέχη.
Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «η καρδιά του κράτους» και ότι η απερχόμενη πολιτική διοίκηση «προσπάθησε να χαράξει μια νέα πορεία για τους κρίσιμους τομείς του υπουργείου». Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει επεξεργασία νέου μοντέλου στη μεταφορά των μαθητών.
Ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος αναφέρθηκε στις δυο θητείες του στο υπουργείο και συγκεκριμένα στο νόμο για το ΑΣΕΠ το 2009, στο νόμο για τη Διαύγεια, στον Καλλικράτη και στον εξαιρετικό -όπως τον χαρακτήρισε- νόμο για την ιθαγένεια. Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη σημείωσε ότι από τότε που έγινε δεν στηρίχθηκε από τις επόμενες ηγεσίες και ότι αξιοποιήθηκε μόνο σα μοντέλο εξοικονόμησης πόρων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για Νέο Κώδικα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του οποίου η επεξεργασία έχει ήδη προχωρήσει από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου και την ανάγκη για νέο Κώδικα Υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι η υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είχε ως συνέπεια δήμοι να συμπεριλαμβάνουν στους προϋπολογισμούς τους δάνεια «μαϊμού» και υπερδιογκωμένες προβλέψεις στα έσοδα. Χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο «χρήσιμο μηχανισμό παρακολούθησης για τους δήμους που δημιουργούν πρόβλημα», ο οποίος επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2015 μπορεί να γίνει νέος εσωτερικός διαγωνισμός υπαλλήλων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χαρακτήρισε, τέλος,  θετική την επανένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόκρινε την ανάγκη για έναν κοινό οργανισμό λειτουργίας τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: