Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Στόχος 20 χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο

Με τους... συνήθεις περιορισμούς και την τήρηση του κανόνα «μία προς πέντε» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), ο οποίος ισχύει επί σειρά ετών λόγω των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών, θα υπολογιστούν οι προσλήψεις για το 2016 - αποτέλεσμα της παράτασης ισχύος της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006 έως την 31η Δεκεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει μια αντίφαση συγκριτικά με τις κυβερνητικές προθέσεις που έχουν εκφραστεί για προσλήψεις στο Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η παράταση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τους σχεδιασμούς και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για προσλήψεις σημαντικού αριθμού υπαλλήλων το 2016, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι προσλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο, θα είναι εμπροσθοβαρείς καθώς από το 2017 θα ισχύει ο νέος κανόνας «μία προς μία», ως προς την αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων.
Οι κυβερνητικοί υπολογισμοί μιλάνε για 20.000 προσλήψεις, με τις 10.000 να αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μίνι διαπραγμάτευση αναμένεται να ακολουθήσει για τον τελικό αριθμό προσλήψεων, με το «κουαρτέτο» να επιμένει σε μικρότερους αριθμούς προσληφθέντων - κοντά στις 15.000.
Την ίδια στιγμή, η «συρρίκνωση» του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίστηκε και το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου, σε 14.943 ανήλθαν οι συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις τακτικών υπαλλήλων (εκτός ΝΠΙΔ) μεταξύ Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015, ενώ οι προσλήψεις και οι μετακινήσεις από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα, στο ίδιο διάστημα, ήταν 4.002.
Το σύνολο του τακτικού προσωπικού έπεσε στους 567.197 εργαζομένους τον περασμένο Νοέμβρη. Πριν από 12 μήνες, τον Νοέμβριο του 2014, η ίδια κατηγορία προσωπικού μετρούσε 579.164 εργαζομένους.
Με βάση αυτά τα στατιστικά στοιχεία συμπεραίνεται ότι η Δημόσια Διοίκηση χάνει περίπου 1.000 υπαλλήλους κάθε μήνα.
Ομως, εάν κανείς λάβει υπόψη το σύνολο του τακτικού προσωπικού προ επτά ετών και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2009 (692.907 υπάλληλοι), μπορεί να υπολογίσει τη μείωση σε 125.710 τακτικούς υπαλλήλους.
Εκείνη την περίοδο εργάζονταν στο Δημόσιο, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, 952.625 υπάλληλοι.
Εάν στους 567.197 μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο προσθέσει κανείς και τους 63.201 εργαζομένους που συμπληρώνουν το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου και τους μετακλητούς, καταλήγει σε ένα σύνολο 630.398 μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Μητρώου.
Η μείωση, λοιπόν, του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία επτά χρόνια, υπολογίζεται σε 322.227 εργαζομένους.
Από τα χαμηλότερα!
Παλαιότερα, στοιχεία του ΟΟΣΑ αποδείκνυαν ότι το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό απασχολουμένων στην Ελλάδα, είναι από τα χαμηλότερα των χωρών της ευρωζώνης.
Οι περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στη χώρα μας είχαν σκληρές συνέπειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπου σχηματίστηκαν και τα μεγαλύτερα κενά. Αλλωστε το δόγμα του «μικρότερου κράτους» σήμαινε ουσιαστικά και μικρότερο κοινωνικό κράτος.
Μια πολιτική μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού φαίνεται ότι είναι η μόνη που μπορεί να επουλώσει την «αιμορραγία» του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό.
Μια τέτοια πολιτική, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρει θετικά και τον ιδιωτικό τομέα, αναστρέφοντας το «σπιράλ» της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: