Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

«Υφεσιακό 2016 και επιδείνωση» προβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων πόρων και των περικοπών των συντάξεων αυτής της διετίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2016», με τίτλο «Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως τα τελευταία δύο χρόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν «αδικοχαμένα», διότι «έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο».
Οι επιτυχίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ είχε υλοποιήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο.
Και σημειώνει: «Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Επέτυχε όμως η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και μάλιστα για δυο συνεχή έτη, να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα».
Τονίζει δε ότι παρά το γεγονός ότι «αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας», η κατάσταση, στο τέλος του 2014, «είχε σταθεροποιηθεί. Η χώρα, μετά από έξι συνεχόμενα έτη βαθιάς ύφεσης, επέστρεψε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Και η στιγμή της ουσιαστικής συγκομιδής ήταν το 2015. Και αυτό ήταν αναμφισβήτητο».
Σημειώνει δε, ότι ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι μακροοικονομολόγοι εκτιμούσαν σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2015 και προέβλεπαν ακόμη σημαντικότερη για το 2016.
«Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις»
Ο Κυριακός Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το στατικό μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αποτιμάται συνεπώς αθροιστικά σε περίπου 7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016».
Επίσης χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι «δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις αμέσως προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά να αποθαρρύνει κάθε είδους επένδυση», αναφέρει.
Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της «δυσφημίζει» τη χώρα.
Και καταλήγει ότι στο τέλος του 2016 «θα είμαστε στα επίπεδα του τέλους του 2014 αλλά με πολύ χειρότερους όρους και προοπτικές, διότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, που συστηματικά πριονίζεται» με μέτρα «που “σκοτώνουν” την ιδιωτική οικονομία».
«Η θεσμική διάβρωση της χώρας»
Επιπλέον, εκτιμά  ότι εντός του έτους «θα εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό η θεσμική διάβρωση της χώρας από τη φασίζουσα κομματική νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επέλαση του κόμματος σε κράτος και θεσμούς είναι ήδη επιθετική και ανερυθρίαστη» και υποστηρίζει πως μόνη «αισιόδοξη προοπτική, μεσοπρόθεσμα» θα είναι «η κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». 
Όσον αφορά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία έστειλε το μήνυμα για να δοθεί τέλος στον λαϊκισμό.
«Η βαθιά κρίση και η ταχεία ωρίμανση»
«Η βαθιά κρίση -όπως συχνά συμβαίνει- οδήγησε την κοινωνία μας σε μια ταχεία ωρίμανση. Οι πολίτες όλο και περισσότερο αναζητούν ειλικρίνεια προκειμένου να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση πολιτικής- πολιτών. Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πλέον αδιανόητο οι πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, η δημιουργική Ελλάδα, η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, να μένει μακριά από την πολιτική.  Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει», τονίζει.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: