Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η Αργεντινή ξεπληρώνει τους «γύπες»

Σε επί της αρχής συμφωνία 4,65 δισ. κατέληξαν η κυβέρνηση της Αργεντινής και η ομάδα των hedge funds τα οποία είχαν αρνηθεί το κούρεμα των ομολόγων μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας και διεκδικούσαν μέχρι σήμερα την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι συμφώνησε με τους αποκαλούμενους «γύπες» την αποπληρωμή του 75% του συνόλου των απαιτήσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και του κεφαλαίου.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα σε αυτήν τη μακροχρόνια άσκηση της προσφυγής, αλλά δεν είναι το τελικό βήμα», δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ. Μέχρι σήμερα τα hedge funds διεκδικούσαν την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού, ωστόσο είχαν βρει απέναντί τους την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ. Η νίκη ωστόσο του νεοφιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι άλλαξε τα δεδομένα και είχε γεννήσει σημαντικές προσδοκίες - δικαιολογημένα όπως αποδείχθηκε - στα επιθετικά hedge funds, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία βρίσκονταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Κίρχνερ. 
Η ιστορία
Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής, το 2001, οι ομολογιούχοι υπό το φόβο της απώλειας των χρημάτων τους πούλησαν τα ομόλογά τους σε χαμηλές τιμές. Για τα επιθετικά Hedge Funds το είδος αυτής της συναλλαγής είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα διαδικασία: αγοράζουν ένα ομόλογο στο 10% της αξίας του, αλλά τελικά θα πρέπει να τους καταβληθεί το 30% ή 50%, ή ακόμη και το 100 % της συνολικής αξίας.
Τα hedge funds που έχουν ως μόνιμη αυτή την τακτική, επιδιώκοντας την κερδοφορία καιροφυλακτώντας και περιμένοντας τους πιο αδύναμους να σπάσουν, αποκαλούνται «ληστρικά hedge funds». Εν ολίγοις, όταν κάποιος μπαίνει σε μπελάδες, αρχίζουν να τον περικυκλώνουν για αυτό αυτά τα hedge funds είναι γνωστά ως οι «γύπες» των αγορών.
Τελικά μετά την πτώχευση της Αργεντινής, στην αναδιάρθρωση χρέους συμμετείχε πάνω από το 90% των ομολογιούχων με κούρεμα που άγγιζε το 70%. Ωστόσο, το υπόλοιπο ποσοστό, τα επιθετικά hedge funds, δεν συμφώνησαν στο κούρεμα - αν και θα ήταν οι μόνοι για τους οποίους η συμφωνία ήταν πραγματικά πολύ κερδοφόρα - και απαίτησαν την αποπληρωμή του 100%. Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους και οι δύο πλευρές μπήκαν σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.
Και η συμφωνία
Τελικά ο Μαουρίσιο Μάκρι κατέληξε σε συμφωνία αποπληρωμής του 75% του συνόλου των απαιτήσεών τους. Πλέον για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα πρέπει να λάβει την έγκριση και του Κογκρέσου αλλά και της Γερουσίας, γεγονός που συνεπάγεται πως θα πρέπει να αρθούν και νόμοι για το χρέος που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. Η διαδικασία, όπως σημειώνε σε παλαιότερο άρθρο της η Deutsche Welle, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, καθώς ο Μάκρι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: