Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Η κατάσταση στην Ειδομένη συνεχίζεται ίδια και απαράλλαχτη. Και μάλλον χειροτερεύει. Πριν ήταν η βροχή και το κρύο. Σε λίγο θα είναι η ζέστη. Οι μεγάλες σκηνές «στεγάζουν» περισσότερες απ’ όσους χωράνε. Και στις μικρές στριμώχνονται ολόκληρες οικογένειες με τα (όποια) υπάρχοντά τους. Οι ουρές για το φαγητό ατελείωτες. Χωρίς να είναι πάντοτε σίγουρο ότι προλαβαίνουν και τρώνε όλοι. Χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί για να εξυπηρετήσουν 2 – 3.000 ανθρώπους πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες 12.000. Κάθε φορά που πάμε, ενώ λέμε πως το πράγμα δεν πάει άλλο, την επόμενη φορά διαπιστώνουμε πως μπορεί να πάει κι άλλο προς το χειρότερο. Και το κακό είναι πως οι πρόσφυγες και μετανάστες, στη μεγάλη πλειονότητά τους τουλάχιστον, δεν το παίρνουν απόφαση να μετακινηθούν από εκεί. Προς τα πού όμως; Πόσα και πόσο έτοιμα είναι τα κέντρα φιλοξενίας;

Μετά και την τελευταία σύνοδο κορυφής είναι πια φανερό πως ένα μεγάλο μέρος από τους ανθρώπους αυτούς θα μείνει στη χώρα μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι ίσως και μόνιμα. Και πρέπει όλοι (και αυτοί και εμείς και το κράτος και η αυτοδιοίκηση) να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο. Και να σχεδιάσουμε την εδώ διαμονή τους αλλά και την ένταξή τους στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατό να ζήσουν άνθρωποι για δυο-τρία χρόνια σε σκηνές. Δεν μπορεί να μένουν άπραγοι σε καταυλισμούς, Δεν γίνεται τα παιδιά τους να μη πηγαίνουν σε σχολείο.

Προς το παρόν περιμένουμε τους πρώτους πρόσφυγες στα Γιαννιτσά. Ακόμη και σ’ αυτό τον άθλιο τόπο που υποδείχτηκε για την εγκατάστασή τους, ας απαλύνουμε λίγο την πίκρα τους μ’ ένα χαμόγελο κι ένα «καλώς τους».

Εμείς, περιμένοντας τις εξελίξεις και ελπίζοντας –τουλάχιστον τοπικά- να συμβάλουμε θετικά στη διαμόρφωσή τους, θα πάμε κι αυτή την εβδομάδα στην Ειδομένη με μία αποστολή την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Επαναλαμβάνουμε τις πρακτικές πληροφορίες που δώσαμε και την προηγούμενη φορά:

Συγκεντρώνουμε:

1) Μαγειρεμένο φαγητό. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στον καταυλισμό για πολλές ημέρες και τρώνε συνέχεια μακαρόνια, καλό θα είναι αυτή τη φορά να μαγειρέψουμε κάτι άλλο, π.χ. ρύζι, πατάτες φούρνου, φασόλια ή ρεβίθια φούρνου, φακόρυζο κ.λπ. (όχι πάντως σούπες). Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και λίγο κοτόπουλο (όχι κρέας), θα ήταν καλό. Το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει σε πλαστικά κουπάκια των 500 ml με καπάκι, μέσα σε νάιλον σακούλα με ένα πλαστικό πιρούνι, μια χαρτοπετσέτα και μια φέτα ψωμί.

Μπορούμε να προμηθεύσουμε όποιον χρειάζεται πλαστικά κουπάκια και πιρούνια ή και πρώτη ύλη (ρύζι, φασόλια, ρεβίθια, πατάτες κ.λπ.). Αυτή τη φορά και πατάτες.

2) Σάντουιτς με κασέρι (χωρίς αλλαντικό) ή με βούτυρο και μαρμελάδα.

3) Βρασμένα αυγά (πάρα πολύ χρήσιμα).

4) Ψωμί.

5) Κρέμες και ρυζόγαλο (μπορούμε να δώσουμε σε όποιον θέλει γάλα και ζάχαρη για την παρασκευή τους).

Το μαγειρεμένο φαγητό, τα σάντουιτς, το ψωμί, οι κρέμες και τα βρασμένα αυγά πρέπει να έχουν έρθει στο χώρο συγκέντρωσης (δίπλα στο παλιό πρακτορείο του Κ.Τ.Ε.Λ.) μέχρι ώρα 14:00΄ της Τετάρτης.

Επίσης συγκεντρώνουμε (στο ίδιο μέρος):

1) ρύζι, κριθαράκι, όσπρια, χυμούς ντομάτας, λάδι, αλάτι, κρεμμύδια, καρότα, πράσα, λάχανα και μπρόκολα (για το καθημερινό μαγείρεμα στην εθελοντική κουζίνα του καταυλισμού της Ειδομένης),

2) κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, φρυγανιές, βρεφικά γάλατα και κρέμες σε σκόνη, γάλατα (μακράς διαρκείας που διατηρούνται εκτός ψυγείο και όχι εβαπορέ), νερά και χυμούς σε μικρές συσκευασίες, καραμέλες κ.λπ. καθώς και μικρά λούτρινα παιχνίδια (σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν δοθεί, περίπου το 35% των προσφύγων στον καταυλισμό είναι παιδιά, δηλαδή τα παιδιά είναι περίπου 4.000 χιλιάδες),

3) φρούτα,

4) είδη ατομικής καθαριότητας (σαπούνια, χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, χαρτομάντιλα, μωρομάντιλα),

5) φάρμακα κάθε είδους (τα παραδίνουμε για έλεγχο και διαλογή στο ιατρείο του καταυλισμού).

6) παπούτσια (για παιδιά και για μεγάλους) κατάλληλα για περπάτημα και υπνόσακους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ρούχα σ’ αυτή τη φάση δεν χρειάζονται. Έχουν συγκεντρωθεί ήδη μεγάλες ποσότητες και δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα αποθήκευσης άλλων και διάθεσής τους. Παρακαλούμε, λοιπόν, να μη φέρνετε άλλα ρούχα. Κρατήστε τα και θα ειδοποιηθείτε, όταν χρειαστούν.

Τέλος, χρειάζονται χέρια για βοήθεια τόσο στα Γιαννιτσά όσο και στην Ειδομένη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και συνεννόησης: 2382024064, 2382020002, 2382022323, 6976640587, 6937408506, 6938722689, 6944189528, 6973499502.


Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και Περιχώρων
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: