Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κοινωνίας

Στο προσφυγικό ως μια κρίση που ξεπερνάει τις αντοχές της χώρας και αναδιατάσσει την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς οι επιπτώσεις του αφορούν την καρδιά της Ευρώπης η οποία καλείται να απαντήσει στο καίριο διακύβευμα «μια Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού, ή της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού;
Η Ευρώπη για πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι τα αποτελέσματα των επεμβάσεων δεν αφορούν μόνο τις περιοχές που αυτές συμβαίνουν, αλλά αφορούν την καρδιά της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε. για το προσφυγικό.
"Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων" υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των αξιών δεν μπορεί να εξαρτάται από εκλογικές αναμετρήσεις γιατί αυτό είναι "το καλύτερο δώρο στην ακροδεξιά".
Απαιτείται έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων από την Ευρώπη που φαίνεται να βρίσκεται σε «νευρική κρίση», όχι γιατί δεν δύναται να αντέξει τις προσφυγικές ροές ή να εντάξει τους πρόσφυγες της Συρίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας καθώς οι πολιτικές της λιτότητας έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς.
Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπήρχαν μόνο οφέλη από την ένταξη των προσφύγων στον παραγωγικό ιστό της Ευρώπης συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Ε.Ε. να κρατά «ανοιχτά τα σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους ανθρώπους που αναζητούν ελπίδα θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο».
Υπεραμύνθηκε την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό έναντι των επικρίσεων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το βέτο, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να επιστρέψει στον ορθό λόγο και την κοινή λογική και να ταχθεί υπέρ των αξιών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και κατά των πολιτικών που θέλουν «μια Ευρώπη φρούριο».
Οι 3 άξονες της ενιαίας εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό
Απαραίτητη μια ενιαία εθνική στρατηγική υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας για αυτό και κρίθηκε αναγκαίο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και περιέγραψε την επίσημη θέση της χώρας με την οποία θα μεταβεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και επικεντρώνεται σε τρεις κυρίως άξονες, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών και τη δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων στην Ε.Ε. με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις.
Άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη πολιτική διγλωσσία που τη χαρακτηρίζει καθώς αμέσως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επιχείρησε να υπερτονίσει το ζήτημα των προαναχωρησιακών κέντρων, τα οποία όμως όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ήδη λειτουργούν. Ενώ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση τα κέντρα αυτά "δεν θα γίνουν φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα".
Αναφερόμενος τέλος στην οικονομία εξήγησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά την παρελκυστική πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ. Χαρακτήρισε ως πολιτική τη διαφωνία με το ΔΝΤ, καθώς όπως είπε οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και μόνο πολιτικά μπορεί να εξηγηθεί η διαφορετική ανάγνωσή τους παραβλέποντας τις θετικές ενδείξεις στον τομέα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός διέβλεψε ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα κληθεί να ζητήσει από όλους, να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.
"Καμία περικοπή στις συντάξεις" επανέλαβε για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός καθώς αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης, ενώ έστειλε μήνυμα στη διαπλοκή ότι δεν θα καταφέρει να ρίξει την κυβέρνηση, παρά την τρίτη συνεχόμενη προσπάθεια που επιχειρείται εν όψει της αξιολόγησης, προκειμένου να αποφύγουν όπως σημείωσε την εφαρμογή των νόμων. "Θα βάλουμε τέλος στο σύστημα διαπλοκής της χώρας" που έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν "τη μάστιγα" στη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατ. Μπρ.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: