Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

«Μουλάρια» μεταφοράς παράνομων χρημάτων

Εκατόν πενήντα άτομα που είχαν πραγματοποιήσει μεταφορές παράνομων χρημάτων (money mule) εντόπισε στη χώρα μας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι μία από τις αστυνομίες που συμμετείχε στην πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην Ευρώπη για τον εντοπισμό ανάλογων παραβατών. 
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 22 έως 26 Φεβρουαρίου και συνολικά σε όλη την Ευρώπη, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος, που είχαν μεταφέρει σημαντικά ποσά. Σε αυτή συνελήφθησαν 81 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 900 άτομα έπεσαν θύματα και έχασαν χρηματικά ποσά από την δράση των «μουλαριών» (mule). Στην χώρα μας, πάντως, δεν έγινε καμία σύλληψη. Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ήταν πρωτοβουλία των αρχών της Ολλανδίας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation) και συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές οχτώ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας), ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία. 
Η Ελληνική Αστυνομία έλαβε μέρος μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς η μεταφορά του παράνομου χρήματος εντάσσεται στο κυβερνοέγκλημα και γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περαιτέρω ανάλυση. 
Παράλληλα άρχισε μια ενημερωτική καμπάνια σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν, με σκοπό την ενημέρωση της κοινή γνώμης για το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς χρήματος και τις συνέπειές του. Η συνέργεια στο εν λόγω έγκλημα μπορεί να επιφέρει κινδύνους σε όποιον την παρέχει, όπως η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, η άσκηση ποινικών διώξεων και η απώλεια της πιστοληπτικής ικανότητας. 
Ο ορισμός του μεταφορέα παράνομων χρημάτων (money mule) σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές έχει ως εξής: Είναι το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων. Μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. Έχει περάσει στην παρανομία είτε εν γνώση του είτε εν αγνοία του. 
Η Ελληνική Αστυνομία στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια «μουλάρια» φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους. Ως προς το προφίλ του μεταφορέα παράνομου χρήματος, τονίζεται ότι είναι συνήθως νεοαφιχθείς στη χώρα. Επίσης είναι άνεργος, φοιτητής και άτομο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είναι, επίσης, κατά κύριο λόγο γένους αρσενικού και ηλικίας 18-34 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: