Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: Voucher για 20.000 πρόσφυγες ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ποια νομοθετική ρύθμιση προωθεί

20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών δίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του δώσουν λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα και κυρίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός , τονίζοντας ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες: «Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες. Πρόσθεσε, μάλιστα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη»
Όπως ανέφερε, χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.
Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ζήτησαν να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν οι περιφέρειες να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής των προσφύγων-μεταναστών χωρίς προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: